НОВИНИ

На ресторант и на закрито, но до 23.00 ч. и при 50% заетост

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:30, 12.04.2021 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От днес вече работят и закритите части на заведенията, а от бранша се надяват да няма повече затваряния. Пандемията и несигурността демотивира персонала и хората вече не намират сигурност в професията, оплакват се управителите на заведения. От Асоциацията на заведенията казаха, че от една страна, затварянията са им стрували скъпо, от друга, доста време служителите са разчитали на помощи и това е довело до ленивост в бизнеса.

Днес през деня времето беше топло и слънчево, и повечето клиенти избраха да седнат отвън. Привечер обаче навън времето захладня и първите посетители вече се възползваха от падането на мярката. Остава условието за 50% заетост на помещенията, както и изискването на масата да не сядат повече от 6 човека. Носенето на маски от клиентите не е задължително, но все пак е препоръчително да ги слагат, когато например, отиват до тоалетната.

Миналата година по това време в столицата не беше позволено дори да се сяда на пейки. Днес градът се е завърнал почти към нормалния си живот, освен улиците и заведенията гъмжат от народ. Управителите се надяват пандемията да е към своя край.

"Хората са доста по-спокойни, виждат, че ние всички се стараем да положим всички мерки, дезинфектанти, маски ръкавици, по-голямата част от нашите служители са ваксинирани", заяви управителят на заведение Илиан Сърнев.

В един ресторант от скоро предлагат и виртуално меню със QR код.

"Има хора, които не искат да пипат нищо и много му се кефят", коментира управителят Кристиян Кръстев.

Съхраняването на всички професии, свързани със заведенията, в момента е приоритет на бранша.

"Те усещат, че това е несигурно място за работа и тази професия не има дава развитие, а това беше професия, която изграждаше характер във всеки млад човек", заяви Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията.

От заведенията се надяват скоро да отпаднат и изискванията за носене на маски поне от сервитьорите и барманите.

"За да успее един сервитьор да ви впечатли, да ви предложи правилна услуга, много е трудно през маската, не можете да му видите лицето, усмивката", допълни Петров.

И в Пловдив надеждата на ресторантьорите е да няма повече затваряния.

"Голяма част от персонала вече се ориентираха в други браншове, защото при нас няма сигурност", каза Теодор Атов, който е управител на верига ресторанти.

"Не ни искат на други места, след като разберат, че си от сервиза, си мислят, че като отворят, пак ще избягаме", коментира служител.

Недостиг на персонал има и в моловете, които ще отворят на 16 април. При евентуално ново затваряне от Българската ритейл асоциация са готови и на протест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново в клас: 450 000 ученици се върнаха присъствено в класните стаи (ОБЗОР)
Отново в клас: 450 000 ученици се върнаха присъствено в класните стаи (ОБЗОР)
Загорчич: Не се поколебах дали да се завърна
Загорчич: Не се поколебах дали да се завърна