НОВИНИ

Националисти опитаха да нахлуят в президентството на Украйна, има ранени

сблъсъци киев националисти опитаха нахлуят президентството
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР/БГНЕС
22:46, 14.08.2021
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Сблъсъци между националисти и полиция избухнаха пред президентството в украинската столица Киев. Ранени са 7 полицейски служители и още няколко души от националната гвардия.

Пред президентството в Киев се събраха демонстранти, мнозинството от тях привърженици на партията "Национален корпус", създадена на базата на батальона "Азов", чиито членове се разследват по углавно дело в Русия. Те скандираха националистически лозунги и се обявиха против така наречената капитулация на Украйна пред Кремъл и преговори с терористите от Донбас.

Националистите се опитаха да нахлуят в президентството, което е под засилена охрана. Замеряха служителите на реда с бомбички павета, запалиха и гуми. За да потушат безредиците, полицаите използваха сълзотворен газ, националистите хвърлиха петарди и димни бомби по служителите на сигурността.

Журналист на изданието "Букви" е бил пребит, съобщи украинския вестник "Страна".

"Журналистът на изданието "Буква" Александър Кужелни беше нападнат и бит от националисти, като го сбъркали с представител на движението "Антифа", отбелязва изданието.

Организаторите на акцията твърдят, че властите в Украйна се готвят за "мащабно почистване на проукраинското обществено-политическо поле" и обвиняват ръководството на страната в подготовка за "отстъпление от националните интереси".

След акцията пред президентството крайно десните се отправиха към жилищна сградата, където според тях има квартира на украинския президент Володимир Зеленски. Там до сблъсъци и инциденти не се стигна.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски записа първа победа от началото на кампанията
Левски записа първа победа от началото на кампанията
Ива Митева свиква извънредно заседание на НС заради кадрите с полицейско насилие над протестиращи
Ива Митева свиква извънредно заседание на НС заради кадрите с полицейско насилие над протестиращи