НОВИНИ

Не са открити нарушения при лечението на абитуриента от Велико Търново

открити нарушения лечението абитуриента велико търново
bnt avatar logo
от БНТ
20:04, 14.10.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Не са открити нарушения в лечението на 19-годишния абитуриент от Велико Търново Христо Денев, който в края на юли почина от коронавирусна инфекция във Великотърновската болница.

Това показват резултатите от проверката на комисия от Изпълнителна агенция "Медицински надзор", оглавявана от проф. Владимир Пилософ.

Докладът от проверката беше представен днес от изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Стефан Филев. Становищата и на привлечените външни експерти, които са участвали в проверката също не констатират нарушения.

19-годишно момче от Велико Търново е най-младата жертва на COVID-19 у нас

Проверката по случая продължи повече от два месеца и беше поискана от ръководството на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов", след като момче с диагноза COVID-19 почина, а бащата обвини лекарите, че са объркали лечението и това е довело до смъртта му.

От доклада на експертите става ясно, че още при постъпването си в COVID отделението Христо е имал влошени чернодробни показатели и ниски тромбоцити. Проведено е лечение с няколко различни антибиотика, прилаган е и препаратът "Роактемра", за който някои лекари твърдят, че все още е на трета фаза от клиничните проучвания.

Пред журналисти на пресконференция днес началникът на реанимацията д-р Сибила Маринова уточни, че това лекарство се използва у нас от 2009 г., а през март т.г. е купен и наличен в болницата.

По повод обвиненията на бащата, че синът му е жертва на експериментално лечение с въпросния препарат, д-р Маринова отговори, че Великотърновската болница не участва в клинични проучвания на това лекарства, а използването му за лечение на болни с коронавирус в тежко състояние е разрешено от Министерството на здравеопазването.

Автор: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден 98-и на протести в София
Ден 98-и на протести в София
Мъж "възкръсна" в моргата в Сливен
Мъж "възкръсна" в моргата в Сливен