НОВИНИ

Непознатият Париж

организаторите олимпийските игри париж 2024 показаха дизайна игрите
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:01, 08.04.2023
Чете се за: 05:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Най-знаковите спортни събития винаги карат журналисти, фенове и спортисти да поглеждат към календара и все по-често да отброяват останалите дни. 500 дни до Световното по футбол, 100 дни до Световния шампионат по баскетбол, един месец до Супербоул. Е, до Летните олимпийски игри в Париж през 2024 остават 475 дни. Повод няма, но нима не е интересно да ви открехнем вратичката към непознатия Париж?!

В един от най-романтичните градове ни очаква откриване на Игрите като на кино – по бреговете на река Сена, което вече провокира любопитството на всички. Домакините ще се опитат да надминат всички очаквания, още повече че форумът най-накрая се завръща в Европа след дълъг гастрол из Южна Америка и Азия (най-вече Азия, ако броим и последните две издания на Зимните олимпийски игри). Атлетите ще бъдат разпределени напълно по равно – 50% мъже и 50% жени, напълно в духа на западните ценности. А към 28-те традиционни олимпийски спорта французите и Международния олимпийски комитет ще дадат прекрасната възможност на други 4 по-непознати или напълно неизвестни, дори странни за широката общественост дисциплини да се изявят и да покажат пред света какво представляват. И че не са за пренебрегване. Кои са те? Три от тези четири спорта вече видяхме в Токио през лятото на 2021, четвъртият ще е абсолютен дебютант, а той сякаш поне като характер наистина е най-далеч от спорта на пръв поглед. Всеки един от тези четири „госта“ се доближават до младото поколение, възнаграждават изобретателността и атлетизма. Участниците в тях са хиперактивни в социалните мрежи и биха могли да послужат като магнит и вдъхновение за малките деца, ако решат да се впуснат в подобна спортна (а след години и олимпийска) авантюра.

Спортно катерене. Изискващо изключителна издръжливост, упоритост, бързина. Паданията са нормални, всичко е обезопасено, а атлетите се абстрахират от мисълта какво би се случило, ако полетя надолу, както е при алпинизма или скалното катерене. Популярно във Франция, включва три дисциплни: състезания за скорост, където двама катерачи се опитват да изкачат 15-метрова стена по-бързо. Наклонът е 5 градуса, като има бутон в края на стената, който индикира кой е пристигнал пръв. Нещо като вертикален спринт. По-пъргавият печели. Втората дисциплина е боулдър – тук състезателите преминават по силни технични, ниски маршрути с височина до 5 метра, като не се използва въже. Най-важното при този вариант на спортното катерене е балансът. Третата разновидност е lead – катерене с долна осигуровка, като състезателят сам закача въжето в последователни точки на около метър и половина една от друга. При падане – увисва на последната точка, която е закачил. Звучи по-сложно на думи и доста по-атрактивно при гледане по телевизията, както ще е идното лято.

Скейтборд. Направи успешен дебют в Токио. Критиките към този спорт са, че олимпийските шампиони са в ранна тийнейджърска възраст и по-скоро си играят и се забавляват, отколкото да придават особен смисъл и цвят на най-големия спортен форум. Но бъдете сигурно – в градски условия и из парковете на Париж тези състезания ще бъдат посетени доста масово.

Сърф. Тук дори няма нужда от реклама. Само ще кажем, че по обективни причини няма да видим олимпийския шампион в Париж, защото надпреварата и медалите ще се разиграват в ... Таити, част от Френска Полинезия, някъде между Австралия и Южна Америка. Пуснете си CV за доброволец на тези състезания.

Брейк денсинг. Най-новият член на олимпийското семейство. Пеленачето сред спортовете на Лятна Олимпиада. Бихме посочили Мено ван Горп от Нидерландия като изявен фаворит. Което само по себе си е похвално, имайки предвид че от всеки континент право на участие имат само по четирима представители. Оценяването обаче се очертава проблематично, защото точковата система не взима под внимание достатъчно сериозно критерии като музикалност, артистичност и креативност. А нали това са съществените компоненти при всеки танц, каквото всъщност е ѝ брейкът?

Нова генерация, нови спортове, нови хоризонти. Само 475 дни.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Иванов временно поема националния отбор по вдигане за тежести
Иван Иванов временно поема националния отбор по вдигане за тежести
"Възраждане" ще разговаря с всички партии, но ще подкрепи само свое правителство, заяви Цончо Ганев
"Възраждане" ще разговаря с всички партии, но ще подкрепи само свое правителство, заяви Цончо Ганев