НОВИНИ

Норвежка доминация в днешните спринтове от Световната купа по ски бягане

Йоханес Хьосфлот Клаебо постигна нова победа

норвежка доминация днешните спринтове световната купа ски бягане
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
19:31, 03.03.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Норвежците Кристине Ставос Скистад при жените и Йоханес Хьосфлот Клаебо при мъжете демонстрираха сила и днес в спринтовете от Световната купа по ски бягане в Лахти (Финландия). Германката Колета Ридзек и французина Люка Шанава нямаха много шансове да предизвикат фаворитите днес.

Времето на Скистад на финала беше 3:00.86 минути, изпреварвайки Колета Ридзек с 0.76 секунди. Двете бяха заедно в една и съща полуфинална серия, като тогава германката оказа повече съпротива и се задържа на 0.17 секунди. Третото място днес е за Мая Далквист от Швеция, която остана на 0.83 от победителката. Втората шведка във финалната шестица – направилата силен февруари Лин Сван, остана на 1.32. Йона Сундлинг (Швеция) и Ясми Йоенсуу (Финландия) допълниха топ 6.

Американката Джеси Дигинс, която днес получи 30-о място в класирането, е на върха за Световната купа с 2352 точки. Лин Сван е на 2-ото място с 2190, а още една шведка – Фрида Карлсон, е 3-а с 1906. Днешната победителка е чак на 17-о място с 879 точки, въпреки третата победа през сезона.

При мъжете Йоханес Хьосфлот Клаебо беше най-силен през целия ден и изглеждаше, че контролираше напълно цялото трасе от първия елиминационен кръг до финала. Никой от състезателите не се доближи до него и той завърши първи с време 2:43.99 минути. Французинът Люка Шанава остана 0.31 секунди от него на 2-ата позиция, а трети на подиума стъпи Валерио Грон (Швейцария) на 0.96. Тримата бяха заедно и в една полуфинална серия, където Клаебо спечели пред Шанава с 0.23 секунди.

В класирането за Световната купа той стопи още преднината на сънародника си Харалд Йостберг Амундсен до 236 точки. Амундсен е на върха с 2194 точки, пред днешния победител с 1958. Трети е Ерик Валнес с 1812.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Федерика Бриньоне триумфира във втория супергигантски слалом от Световната купа в Квитфиел
Федерика Бриньоне триумфира във втория супергигантски слалом от Световната купа в Квитфиел
Норвегия спечели единичната смесена щафета от Световната купа по биатлон в Осло
Норвегия спечели единичната смесена щафета от Световната купа по биатлон в Осло