НОВИНИ

Нов протест в Грузия в подкрепа на Саакашвили

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:00, 08.11.2021
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

Напрежение в Грузия, където тази вечер се очаква нова мащабна демонстрация на опозицията в подкрепа на бившия президент Михаил Саакашвили. Той е в затвора, където преди повече от месец обяви гладна стачка и състоянието му се влошава. Саакашвили отхвърля обвиненията срещу него като политически.

Около 3000 души се събраха на протестен митинг край затвора, където е Михаил Саакашвили в югоизточния грузински град Рустави. Много от тях носеха плакати с надпис "Освободете Миша".

Според властите, протестите са част от планиран преврат, организиран от Саакашвили. Въпреки напрежението демонстрацията завърши мирно.

Бившият президент беше арестуван на 1 октомври, след като се завърна от Украйна, в навечерието на местните избори. Тогава той заяви, че има мисия да окуражи опозицията и да спаси страната. Саакашвили управляваше Грузия между 2004 г. и 2013 г. преди да я напусне.

53-годишният бивш президент започна гладна стачка на 3 октомври и обяви, че е политически затворник. Срещу него има обвинения за злоупотреба с властта и прикриване на доказателства. Саакашвили беше съден задочно през 2018 г. Грози го 6-годишна присъда.

Преди дни беше съобщено, че състоянието му се влошава. Поддръжниците му се мобилизираха.

"Искането е просто, съвсем просто - да се премести Саакашвили в специална клиника, където има специален медицински персонал и оборудване за диагностика, които може да са му необходими, ако състоянието му се влоши. Омбудсманът провери т.нар. затворническа клиника, където те искат да го преместят и каза, че там няма условия за това, няма квалифициран медицински екип да го лекува. Затова искаме той да отиде в добра клиника", каза опозиционният лидер Зураб Джапаридзе.

В края на октомври на Саакашвили беше извършено кръвопреливане. Според него лекарите в затвора са му предписали течен разтвор.

Напрежението се покачи след разпространен от затвора видеозапис. Властите твърдят, че на кадрите е Михаил Саакшвили, който се храни. Затворническата служба казва, че кадрите са от периода 1 - 3 ноември и са от медицинския пункт в затвора. Според грузинския министър на правосъдието Рати Брегадзе Саакашвили е пил сок и е ял каша.

След публикацията на записа Саакашвили се е отказал от прием на лекарства. Това съобщи неговият личен лекар.

Протестите не стихват. За тази вечер е предвидена нова демонстрация.

"Ще се съберем в понеделник в осем часа вечерта на площад "Свобода", за да протестираме срещу фалшифицираните избори и да не позволим на управляващата "Грузинска мечта" да убие Михаил Саакашвили в затвора", каза Ника Мелия, председател на Обединеното национално движение.

Някои от протестиращите виждат шанс в създалата се обстановка.

"Политическата криза е също и възможност или може да стане възможност, така че партиите да намерят някакво разумно решение. Такава криза не е имало от години в Грузия", казва демонстрантът Джия Нодия.

На местните избори управляващата партия "Грузинска мечта" победи в 19 от 20 общини, включително в столицата Тбилиси. Централната избирателна комисия на Грузия заяви, че гласуването е било свободно и прозрачно. Опозицията обаче продължава да оспорва резултатите.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неприятна миризма в Пловдив. Каква е причината?
Неприятна миризма в Пловдив. Каква е причината?
Антон Недялков се подложи на операция в Португалия
Антон Недялков се подложи на операция в Португалия