НОВИНИ

Новият старши треньор на БК Монтана 2003 Преслав Пешев: Това е голямо предизвикателство за мен

новият старши треньор монтана 2003 преслав пешев голямо предизвикателство мен
Снимка: balkanec.bg
bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 28.08.2023
Чете се за: 05:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Радвам се, че съм тук и се радвам за шанса, който ми предостави ръководството. Това заяви новият старши треньор на женския баскетболен отбор на Монтана 2003 Преслав Пешев. Той заменя на поста Николай Господинов, който пое женския тим на Нион, Швейцария. През последните две години Пешев бе в щаба на шампиона при мъжете Балкан Ботевград.

Вицешампионът на България по баскетбол за жени започна днес подготовка за новия сезон 2023/2024.

„Още не сме в пълен състав. Нашите три чужденки ще се присъединят след два-три дни. Стартираме с всички останали български състезателки и лека-полека започваме да се готвим. Ще имаме една седмица лагер във Вършец“, коментира още Пешев в интервю за официалната страница на клуба в социалната мрежа Фейсбук.

Баскетболистките на Монтана 2003 ще изиграят две контролни срещи в Румъния. Проверките са насрочени за 11 септември срещу вицешампиона на страната Фарул (Констанца) и за 12 септември срещу тима на Рапид (Букурещ), съобщиха от клуба.

За предложението да стане старши треньор на Монтана 2003, той разкри: „Надявал съм се пак да работим заедно в последните две-три години, защото останах с добри впечатления от Монтана, но да кажа, че съм знаел, че ще ме потърсят, ще излъжа. Надявал съм се и до там. И просто през лятото кметът на Монтана ми се обади, предложи ми и реално не съм мислил много. На другия ден върнах обаждането да се срещнем и да уточним подробностите.“

„Разбира се, че това е предизвикателство за мен. Първи сезон като старши треньор на професионален отбор. Предизвикателство е. Знаете, че от три години съм и помощник-треньор в националния отбор на България при жените, така че това е още един шанс за мен да покажа какво мога и какво съм научил“, каза още Преслав Пешев, който ще работи в екип с черногореца Радуле Распопович.

От клуба обявиха, че Преслава Колева ще бъде част от състава на Монтана 2003 през следващата състезателна година. Родената на 8.12.1999 година Колева игра за Монтана 2003 през сезон 2018/19, когато записа средно по 4.8 точки и 2.9 борби на мач. През последните два сезона Преслава Колева носи екипа на исландския Шнайфел, където завърши със средни показатели от 13.8 точки и 7.7 борби.

"Преслава Колева вече е била в Монтана, хората я познават. Прекара два сезона в чужбина и мисля, че натрупа опит и самоувереност и мисля, че е готова да бъде основна фигура в в сериозен отбор като Монтана 2003“, обясни специалистът.

Част от състава и за този сезон ще бъдат Борислава Денчева, Валентина Горанова, Микаела Дамянова и Ванина Василева. Две момичета от детско-юношеската школа на клуба Цветелина Върбанова и Ема Савова ще тренират и с първия състав. На по-късен етап тази седмица ще се присъединят и трите чужденки на Монтана 2003.

„При чужденците на позицията плеймейкър Тая Робинсън през миналия сезон се представи изключително силно в гръцкото първенство. Имаме на позиция 3-4 Адисън Робинсън, която е играла два сезона в Бундеслигата, което е добро ниво за Европа. За да задържи такова ниво две години, със сигурност има качества и потенциал. Третата ни чужденка е Терей Бригс, която също идва от гръцкото първенство. За нея мога да кажа, че може би след Никола Йокич като висок баскетболист, не съм виждал някой, който да има 4.1 асистенции средно през целия сезон. Това ме впечатли много", каза още Пешев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доброволци взеха участие в тренировъчна спасителна акция край Тюленово
Доброволци взеха участие в тренировъчна спасителна акция край Тюленово
Любомир Ганев: Целите са изпълнени, страхотно представяне на женския ни национален отбор по волейбол
Любомир Ганев: Целите са изпълнени, страхотно представяне на женския ни национален отбор по волейбол