НОВИНИ

Новото нормално: Как COVID-19 промени живота ни

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:52, 14.06.2020
Чете се за: 01:30 мин.
Още

COVID-19 промени живота на всички - дори на тези, които изобщо не са имали досег с болестта.

Да влезеш в банка с маска вече не значи непременно "Това е обир". Дори напротив - превърна се в нещо обичайно - като носенето на лична карта. COVID-19 създаде нещо като дрескод и за обществените места - паравани, дезинфектанти, предупредителни надписи и ръкавици.

Александър Дурчев, управител на рекламна компания: Ето тази част от офиса освобождаваме, като тук има повече от 40 места.

Някои шефове вече отмениха задължителното ходене в офис.

Александър Дурчев, управител на рекламна компания: Времето на офисната работа, в която всички са седнали един до друг и се взират в мониторите вече отмина и това е краят на този начин на работа.

Фирмата се отказала от огромните помещения и си е оставила само едно.

Александър Дурчев, управител на рекламна компания: Има хора, които в момента са на морето, има хора по планини, има хора, които се прибраха в местата, където живеят родителите им.

Тук отдавна мечтаят за това.

Александър Дурчев, управител на рекламна компания: COVID-19 беше този спусък, който ни даде възможността.

Спестява им някои разходи и прави служителите по-доволни.

Елена Станева, служител: Успявам по-бързо да свърша нещата вкъщи.

Всъщност май преоткрихме своето вкъщи. Оказа се, че от там можем и да отидем на лекар през телефона.

Д-р Петьо Брезоев, дерматолог: Пациентът изпраща снимки, казва на две на три в какво се състои проблемът, аз гледам снимките. 30-40 до 50% от случаите ние можем да ги консултираме така.

Невинаги е приложимо, но оказва се от началото на епидемията у нас посещенията при лекари през едно българско приложение са нараснали близо 9 пъти. А пациентите са се увеличили с 40%.

Пандемията даде надежда, че и опашките пред някои институции все някога ще свършат. Синият цвят показва колко повече хора, са стигнали до администрацията онлайн.

Томислав Дончев, вицепремиер: По време на пандемията всичко се промени. И това е може би от добрите уроци - в един момент гражданите откриха всички тези възможности, което ще им позволи много по-евтино, много по-бързо да ползват услугите.

COVID-19 добави новина и в образованието. Заради пандемията такова нещо като "грипна ваканция" вече няма да има. Защото училищата вече натрупаха достатъчно опит.

Томислав Дончев, вицепремиер: И ако в други много по-развити, много по-богати държави дистанционното обучение представляваше имейл по електронната поща, изпращан на родителя със седмичната програма, при нас тече все още истинско интерактивно електронно обучение.

За добро или лошо, COVID-19 наложи новото нормално. След него и работата, и почивките, и дори опашките не са това, което бяха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вечер в памет на Стефан Данаилов в Народния театър
Вечер в памет на Стефан Данаилов в Народния театър
Пили сме по-малко вино и ракия по време на изолацията, но износът се е увеличил
Пили сме по-малко вино и ракия по време на изолацията, но износът се е увеличил