НОВИНИ

Около 5 часа чакане за влизане в Гърция

bnt avatar logo
от БНТ
18:29, 19.06.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Нов, облекчен режим на влизане в Гърция е в сила от днес. Български граждани ще се допускат и с документ за негативен резултат от бърз антигенен тест за COVID-19 на хартиен носител. Облекчения са въведени и за децата. Километрични опашки от чакащи да влязат в южната ни съседка имаше и днес преди граничен пункт Кулата – Промахон.

Деца караха тротинетки и колела, а възрастни извиха хоро на 40-градусовата жега на АМ "Струма", на километри преди граничния пункт. Чакането отнемаше средно около 5 часа.

Опашката от чакащи автомобили днес около обяд беше дълга повече от 10 км. Впечатление прави, че по-голямата част от автомобилите са с румънски и украински регистрационни номера, много малка част са с българска регистрация.

Пътуващи казаха, че са били подготвени да чакат на границата, но не и толкова време.

"Много тежка ситуация. Неприятно е чакането", сподели Силвия Николова.

"Не бих го направил следващ път. Ако знам, че е така със сигурност няма да тръгна", каза Томи Стойков.

Струпване на самия пункт Кулата не се образува, автомобилите се спираха на около километър и половина преди него. От българска страна работеха 5 гишета, а от гръцка, където се извършваше щателна проверка на необходимите документи - 3 гишета.

"Ако може това да става по-бързо – електронно, това вероятно ще облекчи ситуацията", предположи Теодора Драганова.

"За леките автомобили може би трябва около празничните дни и уикендите да направят коридори – така по-лесно да минаваме", коментира Никола Николов.

В следобедните часове трафикът се успокои и опашката от автомобили се стопи. За да става преминаването по-бързо кметове и хотелиери от Северна Гърция настояват да се отворят всички пунктове с България.

От днес българите ще могат да влизат в страната с резултата от бърз антигенен тест, който обаче е направен в оторизирана лаборатория.

Изискванията за представяне на удостоверения за PCR или бърз тест, или удостоверение за преболедуване вече ще важат за децата, навършили 12 години, а не както досега – за навършилите 6 години.

Текст: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пиронкова на първи полуфинал след завръщането си на корта
Пиронкова на първи полуфинал след завръщането си на корта
Германия срази Португалия с 4:2
Германия срази Португалия с 4:2