НОВИНИ

Оле Далин е впечатлен от подкрепата на институциите у нас за кандидатура на България за домакинство на Зимни младежки олимпийски игри

Президентът на Международния съюз по биатлон (IBU) пристигна у нас, за да се включи в Конференцията на страните членки на IBU от Южна Европа, която ще се проведе в събота в Банско

оле далин впечатлен подкрепата институциите нас кандидатура българия домакинство зимни младежки олимпийски игри
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
18:14, 10.05.2024
Чете се за: 03:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Международния съюз по биатлон (IBU) Оле Далин пристигна в България днес за участие в Конференцията на страните членки на IBU от Южна Европа в Банско. При пристигането си на родна земя ръководителят беше награден днес със специален плакет от служебния министър на младежта и спорта Георги Глушков.

По време на посещението си у нас Далин беше запознат от БФ Биатлон и ММС с евентуалната кандидатура на България за домакин на Зимни младежки олимпийски игри през 2028 година, като малко по-рано шведът проведе и разговор с президента на Република България Румен Радев.

"За мен е чест да бъда поканен на тази конференция, която е много интересна и конструктивна. Много благодаря за поканата, защото имам възможност да се срещна и с други страни от региона на Южна Европа", заяви Оле Далин.

Той изтъкна още, че е впечатлен от подкрепата на българските институции за домакинство на Зимни младежки олимпийски игри, което според него е добра основа за бъдещ успех.

"Виждам, че всички институции са ангажирани с тази кандидатура. И това е много добра платформа, върху която може да се създаде една добра инфраструктура за зимни спортове, от която има нужда", коментира Далин.

Междувременно на утрешната Конференция на страните членки на IBU от Южна Европа в Банско участие ще вземат 10 държави, а по думи на президента на БФ Биатлон Атанас Фурнаджиев събитието е „много важна инициатива, която ще помогне за представянето на евентуалната кандидатура на България“ за домакин на Зимна младежка Олимпиада.

"Знаете, че имаме инфраструктура и няколко пъти бяхме близо да вземем голяма Олимпиада, а не младежка. Просто са необходими сериозни средства за инвестиции в тази инфраструктура, за превеждането ѝ на ниво, което да отговаря на сегашните изисквания. Но тя ще остане за поколения, но и не само, а и за целия регион – всички съседни страни. Това ще допринесе за развитието на България като цяло в следващите десетилетия. Всяка стотинка, която се вложи, ще бъде възвърната и то в пъти", заяви Фурнаджиев.

"Имаме единомислие. Разбира се, очакват се и спонсори. Всеки, който е с единомислие за нашите идеи, е добре дошъл. Не би трябвало да има проблеми, защото това е обществена кауза, защото е за целия народ. Не вярвам да има политици, които да са против. И се надявам да имаме стабилно правителство, което да продължи в тази посока", продължи той.

Накрая ръководителят на биатлона у нас сподели, че решението от Изпълкома на МОК за определяне на домакинството на Зимните младежки игри трябва да бъде взето до края на годината, а основният конкурент на България за домакинство на форума през 2028 година е Италия.

"Сега трябва да се основе Инициативен комитет, да се подготви необходимата документация за кандидат-страна и ще има гласуване в края на годината", завърши Атанас Фурнаджиев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българска делегация, водена от премиера Главчев, пристигна в Света гора
Българска делегация, водена от премиера Главчев, пристигна в Света гора
Мирослава Паскова: Сега е идеалният момент за смяна на поколенията
Мирослава Паскова: Сега е идеалният момент за смяна на поколенията