НОВИНИ

Омикрон настъпва: Какви мерки предприемат държавите по света?

омикрон настъпва какви мерки предприемат държавите света
bnt avatar logo
от БНТ
12:23, 29.11.2021
Чете се за: 07:15 мин.
По света
Слушай новината

Светът е в надпревара с времето в борбата срещу новия вариант на вируса, предупреди председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Световната здравна организация започва тридневна среща, на която се очаква да бъде изготвен глобален план за справяне с бъдещи пандемии. Все повече държави затварят напълно границите си за чужденци.

СЗО: Омикрон вероятно ще се разпространи в целия свят

В опит да се предпазят от опасната вариация редица държави забраниха пътуванията от Южна Африка. Сред тях са Франция, Великобритания, Италия, Германия и Нидерлания.

България също предприе мерки за ограничаване на разпространението на новия вариант на коронавируса. Граждани от Южна Африка не се допускат. Българите, пристигащи от Южна Африка, няма да бъдат освобождавани от карантина, дори да покажат отрицателен резултат от тест за ковид. Ако е положителен, тестът, който ще се направи в края на карантината ще бъде секвениран, за да се издири дали е носител на въпросния щам, заяви служебният министър д-р Стойчо Кацаров.

От полунощ на 29 ноември Израел затвори външните си граници за чуждестранни граждани. Очаква се мярката да важи за срок от 2 седмици.

"За да запазим придвижването вътре в страната, ще затворим външните си граници", заяви премиерът на Израел Нафтали Бенет. Очаква се да бъде въведена в употреба на технология за следене на телефони, която да установява местоположението на потенциално заразените хора.

Япония обяви, че също затваря границите си за влизане на чужди граждани.

Чехия обяви, че от събота не приема граждани, които през последните две седмици са прекарали повече от 12 часа в Южна Африка, Намибия, Лесото, Свазиленд, Зимбабве, Ботсвана, Мозамбик и Замбия. В страната има първи регистриран случай на новия щам.

Чувствително затягане на мерките във Великобритания. В страната са потвърдени два случая на Омикрон. От вторник маските отново стават задължителни в магазините и обществения транспорт. Пътуванията остават разрешени, но всички пристигащи от чужбина ще трябва да се самоизолират и да си направят PCR тест на втория ден от влизането си в кралството. Премиерът Борис Джонсън заяви и че се обмисля въвеждането на задължителна трета доза за всички пълнолетни граждани.

От днес до 18 декември в Нидерландия отново са в сила строги ограничения - всички заведения, магазини, кина и музеи ще трябва да затварят в 17.00 ч. Изключение са аптеките и супермаркетите, които ще работят до 20.00 ч. Засега училищата остават отворени. Забраняват се и масовите събирания на обществени места. За да не се стигне до безредици, каквито имаше при предишни затягания на мерките, в големите градове е засилено полицейското присъствие.

61 пътници, пристигнали с полет от Южна Африка бяха поставени под карантина заради подозрения за заразяване с варианта Омикрон. Новата мутация беше открита при 13 от тях.

В Австрия също е потвърдено наличието на новия щам. Омикрон е доказан чрез секвениране и освен първият случай има съмнение за инфекция със същия щам при 30 души. Властите в провинция Тирол съобщиха за случай на предполагаема инфекция от щама в събота вечерта при австриец, който се е върнал от пътуване до Африка.

На летище Швехат във Виена се извършва подробен контрол на пътниците от южноафриканските страни. Военнослужещи следят хода на пътуването, за да попречат на всеки да влезе в страната, заобикаляйки забраната.

В сила е забрана за кацане на самолети от страните от Южна Африка, както и влизането на пътници от тези страни в Австрия. Само австрийски граждани могат да влизат в страната, но с отрицателен PCR тест и 10-дневна карантина.

Първият случай на Омикрон в Европа беше засечен в Белгия. Той е открит в проба на пътник, който се завръщал от Египет. Симптомите на пристигналия пътник са от 22 ноември. Белгия спря полетите от и до 7 африкански страни поне до края на годината. Белгийците, които се завръщат у дома от Южна Африка, трябва да останат под 10-дневна карантина.

Първи случай на заразяване с щама Омикрон е открит и в Швейцария при мъж, който се е завърнал от Южна Африка преди около седмица.

Два случая са открити в Германия и един в Италия. Заразените са пристигнали от страни от Южна Африка. Правителствата вече наложиха забрана за влизане на граждани от някои южноафрикански страни.

Властите в Милано наложиха задължителното носене маски на открито като мярка да се ограничи разпространените на коронавируса. Ограничението е в сила от 10 сутринта до 10 вечерта. Новият вариант в Италия беше засечен в Милано при човек, пристигнал от Мозамбик.

Канада потвърди първи два случая на Омикрон при пътници, които са се връщали в Отава от Нигерия. И двамата пациенти са в изолация, докато здравните власти проследяват евентуалните им контакти. В петък Канада забрани пътуванията от седем африкански държави поради опасения от разпространението на новия щам, но Нигерия не е сред тях.

Същевременно Филипините забрани влизането на чужденци от 7 европейски държави, сред които Нидерландия, Белгия и Италия.

Русия обмисля въвеждането на нови рестриктивни мерки за ограничаване на разпространението на новорегистрирания щам на коронавируса. Очаква се оперативният щаб да ги обяви скоро.

От полунощ на 30 ноември Мароко спира за две седмици всички полети от и до страната, както и всяко влизане или излизане по морски път.

Защо вариантът Омикрон изпревари две букви от гръцката азбука

Въпреки първоначалните наблюдения на медици, че заразените с варианта имат леки симптоми, от Световната здравна организация предупреждават, че има висока вероятност Омикрон да се разпространи в световен мащаб. Поради големия брой мутации - 32, вирусът може да стане по-преносим и опасен.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дъжд и гръмотевични бури днес, утре - сняг
Дъжд и гръмотевични бури днес, утре - сняг
Кристиано Роналдо отказа да се ръкува с играчите на Челси
Кристиано Роналдо отказа да се ръкува с играчите на Челси