НОВИНИ

СЗО: Омикрон вероятно ще се разпространи в целия свят

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:48, 29.11.2021
Чете се за: 01:50 мин.
По света
сзо омикрон вероятно разпространи целия свят
Слушай новината

Страните от Световната здравна организация обсъждат в Женева на специална сесия подготовката за пандемията след появата на новия вариант Омикрон.

Форумът продължава до 1 декември. Очакват се преговори за международно споразумение за превенция на бъдещи пандемии. Световната здравна организация съобщи, че силно мутиралият Омикрон вероятно ще се разпространи в целия свят. Той представлява много голям риск от инфекция, която може да има сериозни последствия на някои места.

Засега не се съобщава за смъртни случаи, свързани с новия вариант.

Необходими са още проучвания, за да се установи потенциала му за избягване на защитата на имунитета, придобит от ваксини или предишно заболяване. Световната здравна организация призова към ускоряване на ваксинацията.

"Ако сме научили нещо, това че никой район, никоя страна, никоя общност и никой човек не е в безопасност, докато всички ние не сме в безопасност. Появата на силно мутиралия вариант Омикрон подчертава колко опасно и несигурно е нашето положение. Все още не знаем дали Омикрон е свързан с по-голямо предаване, по-тежко заболяване, по-голям риск от повторни инфекции или по-голям риск от избягване действието на ваксините. Учените от Световната здравна организация и по света работят спешно, за да отговорят на тези въпроси", каза Тедрос Гебрейесус, генерален директор на организацията.

Омикрон: Как да се справим с разпространението на новия вариант?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ураганен вятър със скорост 100 км/ч, градушка и паднали дървета в Сливен
Ураганен вятър със скорост 100 км/ч, градушка и паднали дървета в Сливен
Златната топка за 2021 година ще бъде връчена тази вечер
Златната топка за 2021 година ще бъде връчена тази вечер