НОВИНИ

От 15 март: В кои области децата от 5. до 12. клас ще учат онлайн

области децата клас учат онлайн
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
19:42, 14.03.2021
6671
Чете се за: 03:40 мин.
Още
Слушай новината

Учениците от 5-и до 12-и клас преминават на електронно обучение от 15 март. Мярката ще продължи две седмици в областите с най-голямо увеличение на новозаразени с COVID-19.

КЮСТЕНДИЛ

По решение на родителите, децата, записани на задължително предучилищно образование в детска градина или училище, могат да отсъстват след писмено уведомяване и съгласие на директора на учебното заведение.

Преустановява се провеждането в присъствена среда на всички групови извънкласни занимания и дейности по интереси, занимални, екскурзии, спортни празници и други организирани мероприятия за всички възрастови групи, с изключение на състезанието "Европейско кенгуру", пролетно математическо състезание - при строг пропускателен режим и спазване на противоепидемичните мерки.

Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия - кина, музеи, галерии, театри, концерти, занятия по творческо и музикално изкуство.

Всички заведения за хранене и развлечения ще продължат да работят, но трябва да осигуряват физическа дистанция от метър и половина между облегалките на столовете, като не се допускат повече от 6 човека на една маса. Преустановява се посещението на малолетни и непълнолетни лица без придружител в ресторанти и заведения.

Мярката е до 4 април.

ПАЗАРДЖИК

От понеделник - 15 март до 26 март се спират присъствените учебни занятия на децата от 5-и до 12-и клас, реши кризисният щаб.

Освен това се спира присъственото провеждане на всички групови и извънкласни занимания за всички възрастови групи. Въвежда се и пропускателен режим в магазините.

Изключение от забраната се прави за две прояви за четвъртокласниците - за математическото състезание "Европейско кенгуру", което ще се състои на 18 март, и за Пролетното математическо състезание на 27 март, гласи заповедта на директора на РЗИ.

ВАРНА

От понеделник 15 март се преустановяват присъствените занятия в училища и центрове за подкрепа на личностното развитие за учениците от 6-и до 12-и клас, съобщи областният управител Стоян Пасев. Срокът на заповедта е за две седмици.

Учениците от 1-ви до 5-и клас ще учат присъствено, ще работят и детските градини и яслите.

Преустановява се за всички възрастови групи провеждането в присъствена среда на всички групи извънкласни занимания и дейности по интереси, занимални, спортни празници и други, организирани от училищата. Университетите запазват практическите занятия, като всеки от тях има автономия да направи алгоритъм за посещения на учебните занятия.

От полунощ на 12 март вече бяха преустановени посещенията на малолетни и непълнолетни без придружител /родител, настойник или попечител/ в ресторанти, снекбарове и молове. На пазарите се въведе еднопосочно движение, без струпване на хора. Собствениците на големите търговски обекти, включително и хранителни магазини, трябваше да осигурят задължително пропускателен режим, съобразен с търговската площ на обекта.

ПЛЕВЕН

Учениците от 5-и до 12-и клас също излизат в неприсъствена форма на обучение до 27 март.

Моловете затварят, в целия регион се спират всички масови прояви. Щабът е решил да се увеличи броят на леглата за ковид пациенти от 15 на 20% в болниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще ходим на почивка в Гърция през лятото
Как ще ходим на почивка в Гърция през лятото
Лайпциг не съумя да надделее над Айнтрахт
Лайпциг не съумя да надделее над Айнтрахт