НОВИНИ

Отказана закрила: Майка и дъщеря от Русия чакат решение за убежище у нас

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:35, 19.01.2023
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Случай, който БНТ следи - майка и дъщеря рускини, избягали от Русия по политически причини и потърсили убежище в България, получиха отказ за международна закрила от Държавната агенция за бежанците. Съдът отмени това решение и го върна за преразглеждане.

За Марфа и Ирина няма връщане назад. Взели са еднопосочен билет от Русия към България. Ирина е активен протестиращ срещу Путин.

"Хората може би не разбират до каква степен там режимът е репресивен. Не можем да говорим за никаква свобода. За една дума може да те арестуват. А аз ходих на протести. Един ден полицията дойде на вратата ми. Профилактично. Искаха да ми намекнат, че не е хубаво да се протестира", каза Ирина Дмитрирева.

Марфа вече е приета в българско училище, сега очаква и България да я приеме официално.

"Старая се да говоря на български с новите си съученици. И въпреки че никак не ми е лесно, не бих искала да се върна. Тук ми е по-добре", заяви Марфа Степанова.

Казват, че искането им да останат в България не е прищявка. Затова искат Държавната агенция да ги признае за бежанци.

"В края на март подадохме молбата. 7 месеца по-късно получихме отказ", каза Ирина Дмитриева

Съдът се произнесе в полза на Ирина и сега Агенцията трябва да преразгледа случая. Докато решават, отговориха за БНТ, че имат ясни критерии, по които преценяват дали човек може да бъде признат за бежанец:

"Когато изискванията за това не са изпълнени, а от своя страна, търсещият закрила се позовава на факти и обстоятелства извън предметния обхват на закона, и чужденецът не е успял да докаже бежанската си история, то Агенцията не следва да предоставя закрила".

Ирина Дмитриева: "Явно трябва да има заведени дела в Русия срещу мен. Явно трябва да съм пребивана. Явно принципът е "Когато те убият, тогава ела".

А от Агенцията допълват:

"Отказът от международна закрила не означава и, че лицата ще бъдат върнати в Русия – те могат да пребивават и по друг ред в страната, например по Закона за чужденците в Република България".

Адвокати оспорват това.

"В момента, в който руски граждани, които са дошли да търсят закрила в България и тази закрила им е окончателно отказана, те нямат друга опция освен да се върнат в страната си на произход - доброволно или принудително. Всяка друга възможност за пребиваване на такива граждани в България не може да се случи през процедура докато те са вътре в страната България. Те трябва да излязат, да се върнат в своята държава и да кандидатстват вече за друг тип виза", посочи Диана Радославова, адвокат по бежански въпроси.

За Ирина и дъщеря ѝ вариант връщане в Русия не съществува.

"Ако пак получим отказ, пак ще обжалваме. Но не мога да си представя да се върнем в Русия", заяви Ирина Дмитриева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Педриньо: Ще работя здраво, предстоят хубави моменти за мен и за ЦСКА 1948 (Видео)
Педриньо: Ще работя здраво, предстоят хубави моменти за мен и за ЦСКА 1948 (Видео)
Опасните дървета в София - кой отговаря за поддръжката им?
Опасните дървета в София - кой отговаря за поддръжката им?