НОВИНИ

Папа Франциск отмени пътуването си за климатичната конференция КОП28

Конференцията на ООН ще се проведе в Дубай

Папа Франциск
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
06:01, 29.11.2023
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Папа Франциск отмени пътуването си до Дубай за конференцията на ООН за климата КОП28 по настояване на лекарите, макар да се възстановява от грип и възпаление на белите дробове, съобщиха от Ватиканът, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Това е вторият случай, когато папата отменя или отлага пътуване в чужбина по здравословни причини. За първи път това стана през 2022 г., когато му се наложи да отложи планирано посещение в Конго и Южен Судан заради възпаление на коляното, въпреки че успя да осъществи пътуването по-рано тази година.

В неделя папата каза, че има белодробно възпаление, но заяви, че все още планира да отиде в Дубай, за да говори на климатичната конференция.

Говорителят на Ватикана Матео Бруни днес съобщи, че Франциск се подобрява от грипа и възпалението на дихателните пътища, които го принудиха да отмени аудиенциите си в събота, но лекарите са го помолили да не предприема пътуването до Дубай.

"Папа Франциск прие, макар и с голямо съжаление, молбата на лекарите и поради това пътуването е отменено", каза говорителят.

По план папата, който следващия месец навършва 87 години, трябваше да започне тридневното си посещение в Дубай на 1 декември.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Части от центъра на София все още са без парно
Части от центъра на София все още са без парно
Какво време ни очаква в средата на седмицата - ще има ли слънце
Какво време ни очаква в средата на седмицата - ще има ли слънце