НОВИНИ

По-малко езикови паралелки след седми клас в София

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:39, 03.06.2021
Чете се за: 02:55 мин.
Още
Слушай новината

Над 11500 са седмокласниците в столицата тази година, като випускът е по-голям от миналогодишния. Те ще могат да кандидатстват за над 400 паралелки в профилираните и професионалните гимназии, езиковите паралелки обаче са под една четвърт от всички паралелки.

С около 350 повече са седмокласниците тази година в сравнение с миналата, това означава по-голяма конкуренция за най-желаните езикови гимназии. В същото време като цяло бройката на езиковите паралелки в София е намалена с 23 в сравнение с миналата година. Причината - стратегията на просветното министерство да се учат повече професии и природни науки.

409 са общо паралелките след 7-и клас тази година. Езиковите са само 97 от тях, като миналата година са били 120. Нарастват с 39 STEM-паралелките или това са тези с математика и природни науки. Нарастват и професионалните паралелки от 170 на 184. Целта е да има кадри за пазара на труда.

В столичното 32-ро училище, с традиции в изучаването на езици, вече имат две езикови паралелки по-малко. Те са заменени с такива с природни и компютърни науки.

Аз виждам проблем, защото паралелките в нашето училище и не само в нашето бяха намалени, които се готвят и биха желали да изучават чужди езици всъщност бяха пренасочени. Много трудно се променят нагласите и на родителите, и на учителите, казва Нели Костова, директор на училището.

В голямата си част родители и деца искат да се учат езици, добавя Нели Костова. Това показва и проверката ни в 7-и "Г" клас.

В момента в София се разкриват и нови професии в училищата - "Металургия на цветните метали", "Индустриални отношения", "Електродомакинска техника", "Промишлен дизайн". Дали ще има кандидати, времето ще покаже.

В шестте най-желани езикови гимназии намаляване на паралелките няма да има. Там обаче ще има по-голяма конкуренция заради по-големия випуск.

Имаме увеличение на приема в Испанската гимназия с една паралелка и в Първа английска с една паралелка, специфичното тук, е че е с профил предприемачество, казва Ваня Кастрева, началник на РУО - София-град.

Изпитите по български език и по математика са съответно на 16 и 18 юни, след това от 5 юли започва и подаването на документи за класиране, за трета година само електронно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Ефтимов обсъди интеграцията на силите в Алианса с ген. Кристофър Каволи
Емил Ефтимов обсъди интеграцията на силите в Алианса с ген. Кристофър Каволи
Ново видео с Протасевич: Той заявява, че няма нужда от протести
Ново видео с Протасевич: Той заявява, че няма нужда от протести