НОВИНИ

Почина българският пианист Теодор Мусев

почина поетът ивайло балабанов
bnt avatar logo
от БНТ
21:40, 02.09.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

На 83-годишна възраст в родния си град Русе си отиде Теодор Мусев - един от най-изявените български пианисти през втората половина на 20-и век.

Теодор Мусев е роден в град Русе. Възпитаник е на Интерната за даровити деца и на Музикалната академия в София, той има шанса да учи при клавирните педагози Величка Савова и Тамара Янкова, както и при Димитър Ненов.

Като солист концертира с диригентите Илия Темков, Константин Илиев, Добрин Петков, Васил Казанджиев, Георги Димитров, Емил Табаков.

В края на 60-те години Тео Мусев става щатен солист на музикалните състави на БНР. В сътрудничество с диригентите Васил Стефанов и Александър Владигеров реализира серия записи за Националното радио и „Балкантон“, сред които всички клавирни опуси на Джордж Гершуин. Осъщестява десетки първи изпълнения на български творби.

В началото на 80-те години пианистът попълва своя Гершуинов интеграл със собствена авторска обработка на най-любимите негови песенно-клавирни миниатюри .

Тео Мусев е един от първите органисти в България, специализирал „органова интерпретация“ във Варшава. Освен като солист в биографията на големия пианист се откроява значимо и работата му като втори диригент, педагог и аранжор. Като камерен изпълнител той има партньорства с най-големите инструменталисти и певци на своето време, сред които Минчо Минчев и Никола Гюзелев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бензема: Рано или късно Килиан ще играе в Реал Мадрид
Бензема: Рано или късно Килиан ще играе в Реал Мадрид
България спечели точка след бойко реми с Италия
България спечели точка след бойко реми с Италия