НОВИНИ

Под руски контрол ли е Мариупол и какво се случва с крайцера "Москва"? Русия и Украйна с различни версии

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
15:12, 14.04.2022
Чете се за: 03:22 мин.
Европа
руски контрол мариупол случва крайцера москва русия украйна различни версии
Слушай новината

Символът на военноморската мощ на Русия в Черно море - крайцерът "Москва", е "силно повреден". Москва твърди, че на борда са се възпламенили боеприпаси. Властите в Киев обаче обявиха, че корабът е бил ударен от две украински ракети. Русия твърди също, че напълно контролира Мариупол. Украйна отрича градът да е паднал.

Какво се е случило на борда на "Москва"?

Версиите са две. Украйна приема пораженията на крайцера като голяма победа. Говорител на Южното военно командване на Украйна поясни как е бил ударен кораба:

"В района на Черно море крайцер "Москва" беше ударен от противокорабни ракети „Нептун". Флагманът на руския Черноморски флот е претърпял значителни щети. Избухнал е пожар. Други кораби се опитаха да окажат помощ, но буря и мощна експлозия на боеприпаси наклониха кораба и той започна да потъва".

Москва твърди, че пожарът е локализиран, екипажът - евакуиран и че основните ракети не са засегнати. Крайцерът е оборудван с 16 противокорабни ракети с обсег на действие 700 километра. Корабът разполага и със системи за противовъздушна отбрана с голям обсег на действие.

Крайцерът "Москва" е построен е в украинска коробастроителница и пуснат в експлоатация през 1980 г. Изиграл е ключова роля в руската мисия в Сирия. В началото на войната в Украйна той участва в атаката срещу украинския Змийски остров. Корабът е подпомагал и атаките срещу Мариупол и Николаев.

50 дни Мариупол живее във война. Но какво се случва днес в града - версиите също са две.

Русия твърди, че е установила контрол над Мариупол и че през последните 24 часа 1160 украински военни са се предали.

"Търговското морско пристанище в град Мариупол е напълно свободно от бойците на нацисткото формирование Азов. Всички техни заложници на борда на корабите, в това число и чуждестранните, са освободени", каза Игор Конашенков, говорител на Министерството на отбраната на Русия.

Снимки: БГНЕС

От украинското министерството на отбраната заявиха, че нямат информация за капитулация. По данни на Киев руските атаки срещу индустриалната зона Азовстал и пристанището продължават.

Ако Мариупол падне, това ще бъде най-голямата победа за Русия от началото на войната и ще осигури връзка между самопровъзгласилите се Донецка и Луганска област с Кримския полуостров.

Предполага се, че в Мариупол все още има около 100 000 души. Войната е отнела живота на 21 000 жители, обяви кметът на пристанищния град.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пестициди в маруля и тежки метали в спанак откри БАБХ: Проверяват оранжерийните зеленчуци в цялата страна
Пестициди в маруля и тежки метали в спанак откри БАБХ: Проверяват оранжерийните зеленчуци в цялата страна
Радостин Василев: Ще възстановим комплекс „Червено знаме“ с държавни пари
Радостин Василев: Ще възстановим комплекс „Червено знаме“ с държавни пари