НОВИНИ

Правителството със строги мерки срещу разпространението на Covid-19 у нас

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:34, 08.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

Вижте и още в прякото включване на Айше Сали.

Премиерът Бойко Борисов увери, че властите вземат необходимите мерки за овладяване на ситуацията с коронавируса и призова да не се допуска паника в страната.

Бойко Борисов - министър-председател: Големите вериги магазини имат достатъчно. Те държат запаси за по 30 дена напред. Няма никакъв смисъл да се презапасяват хората с храни, тъй като храна и вода има предостатъчно. Това създава паника, създава тягосно настроение.

Призовавам нашите сънародници да покажем, че сме дисциплинирана нация, че нищо не ни плаши и че можем със съвместни усилия да преодолеем и този бич. Виждате борсите в света се сриват с по 20-30-50 процента, това ще довлече тежка финансово-икономическа криза за света. Така че - да сме много единни, много мобилизирани, дисциплинирани, на макс индустрията да работи да защитим населението, и от този момент нататък дето се вика, забранявам ви да си ходите и от министерствата.

Считаме, че единият нулев пациент е дошъл от Гърция, но има и много фабрики - италиански, които в България работят.

Според премиера българската индустрия може да произведе 3 милиона защитни маски в рамките на един месец и достатъчно защитни облекла.

Бойко Борисов - министър-председател: Най-високо технологичните нации пострадват най-много в момента. Ние имаме още около 4000 новоплатени теста, плюс близо 3000, които имаме, считаме, че са абсолютно достатъчни, защото ако се стигне до това да се изразходват всичките тестове, то вече епидемията ще е такава, че не е нужно да се тества, вече се действа под друга форма. Онзи ден в Турция, тъй като се оказа, че е единственият производител на маски и облекла защитни, 50 000 сме договорили.

Забранява се износът на защитни маски и облекла.

Бойко Борисов: МВР и ДАНС да използват своите сили за спекула и възникване на спекула, да не отиват да изкупуват и след това да препродават.

На заседанието на кабинета се взе решение забраната за организиране на събития на обществени места да важи не само в засегнатите райони, а в цялата страна.

Боил Банов - министър на културата: Все пак по 400-500 души на затворени помещения по 2-3 часа, мисля, че рискът е прекалено голям. Един човек да има някъде в страната, това означава вътре всички присъстващи на събитието хипотетично да бъдат заразени.

Пред болниците в Плевен и Габрово, които са в режим на карантина, ще има полицейски патрули.

Ангел Кунчев: Лицата там няма да бъдат изписвани, няма да бъдат приемани нови, започнаха дезинфекционни мерки, така че да сведем до минимум възможността за пренасяне на заразата на други лица.

ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски: Няма основание за паника, пациентите, които са открити са открити вече в оздравяващия им период.

Бойко Борисов: Коронавирусът не подбира. Вчера направих голяма глупост, нямаше коронавирус и ние подценявахме, на 3 март препоръчахме и никой не го спази и аз вчера се натиках сред 10 хиляди души, се прегръщах и целувах.

Спортни събития ще се провеждат без публика. Забраняват се и извънкласните учебни дейности. Препоръчва се да не се посещават Плевен и Габрово.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полиция охранява болницата в Габрово, където са 2 от случаите с коронавирус
Полиция охранява болницата в Габрово, където са 2 от случаите с коронавирус
Здравният министър: Има организация за командировка на медицински специалисти при нужда
Здравният министър: Има организация за командировка на медицински специалисти при нужда