НОВИНИ

Предлагат по 300 евро в брой на напускащи доброволно Литва мигранти

300 евро брой напускащи доброволно литва мигранти
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:52, 07.08.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Литовското правителство е готово да плати по 300 евро на нелегални мигранти, които се съгласяват доброволно да напуснат страната, съобщава началникът на отдел „Миграция“ на Министерството на вътрешните работи на Балтийската република Евелина Гудзинскайте. Според нея плащането ще се извърши в брой при качване на самолет, излитащ от Литва, съобщава „Дойче Веле“.

В началото на юли Литва въведе екстремна ситуация поради рязък приток на нелегални мигранти през границата с Беларус и обяви изграждането на нова стена на границата с дължина около 680 км. От началото на годината над 4000 нелегални мигранти са задържани на литовско-беларуската граница. Вилнюс обвини Минск в "хибридна агресия".

Агенцията за сигурност на външните граници на ЕС (Frontex) записа в района на Шалчининки в югоизточната част на Литва как някои групи нелегални мигранти са ескортирани до границата с кола, подобна на ведомствения транспорт на беларуските военни.

През юли LRT и Mediazona.Belorus проведоха съвместно разследване, в което показаха как е организиран бизнесът с транспортирането на нелегални имигранти от Ирак и Турция през Беларус до Европа. Журналистите успяха да разговарят с водача за контрабандата. Той обясни, че предложената опция е законна, тъй като на мигрантите се издават туристически визи чрез беларуските и иранските туристически агенции.

Контрабандистите предоставят на клиентите си самолетни билети до Минск и там се установяват за няколко дни, преди да бъдат транспортирани до границата с Литва. Цената на услугата варира от 10 000 до 15 000 долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сбогуваме се с Радосвет Радев във вторник, 10 август
Сбогуваме се с Радосвет Радев във вторник, 10 август
Арестуваха мафиотка от клана Камора на летището в Рим
Арестуваха мафиотка от клана Камора на летището в Рим