НОВИНИ

Премиерът на Чехия: Няма място в Европа за бежанци от Афганистан

премиерът чехия андрей бабиш обвини европейския парламент вмешателство
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:25, 07.09.2021
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

В държавите от ЕС вече няма място за бежанци от Афганистан. На потенциалните мигранти от тази страна трябва да им се помогне в тяхната родина, заяви премиерът на Чехия Андрей Бабиш след края на разговорите с премиера на Словакия Едуард Хегер и с канцлера на Австрия Себастиян Курц.

Съвместната пресконференция на тримата политици бе излъчена пряко от Чешката телевизия.

„Разговаряхме за Афганистан. Ситуацията там остава непредсказуема. Ние искаме да помогнем на афганистанците в родината им, за да останат там. В Европа за тях вече няма място”, каза Бабиш.

Хегер подчерта, че имат единна позиция по Афганистан, а Курц отбеляза, че е „наше задължение да подкрепяме хората в Афганистан”. Австрия е предоставила 18 млн. евро в подкрепа на афганистанците в съседни на тях страни, а 2015 г. не бива да се повтаря.

„Ние ще се борим срещу нелегалната миграция и срещу контрабандистите, които прехвърлят бежанци”, каза австрийският канцлер.

Тримата правителствени ръководители подчертаха, че в ЕС остава актуален проблемът за борбата с нелегалната миграция. Тя се е засилила във връзка с кризисната ситуация в Афганистан. Ако европейските държави не успеят да спрат потока бежанци от Близкия Изток, тогава ще трябва да се обърнат за помощ към Турция, казаха те.

В тази връзка бе отправена критика и към Беларус. Според тримата лидери, режимът в Минск използва нелегалната миграция като хибридно оръжие с цел оказване на натиск върху Евросъюза. Бабиш бе категоричен, че „искаме да спрем потока от нелегални бежанци от Беларус”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станимир Стоилов получи пълната свобода да работи по селекцията
Станимир Стоилов получи пълната свобода да работи по селекцията
Александър Димитров: Всеки прави грешки
Александър Димитров: Всеки прави грешки