НОВИНИ

Премиерът за рокадите в "Булгаргаз": Ако си вършеха работата, нямаше да се стигне до високите цени

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
12:07, 29.01.2022
5218
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Ако "Булгаргаз" си е вършел работата, нямаше да се стигне до високите цени на синьото гориво. Така премиерът Кирил Петков коментира смяната на ръководството на обществения доставчик. Това беше направено по решение на Българския енергиен холдинг в края на вчерашния работен ден.

БЕХ смени ръководството на "Булгаргаз"

Подробности вижте в прякото включване на Татяна Йорданова

По думите на премиера като се прегледа изборът на различните видове доставчици и как са правени търговските сделки, изглежда че в "Булгаргаз" са се случвали грешни или неправилни решения. Резултатът от тях е, че имаме по-високи цени, отколкото трябва.

"Не може да се събуждаме на първи януари с по-високи цени на газа и да се вижда, че сме изпускали възможности тази цена да е по-ниска", допълни Петков.

Министър-председателят коментира още, че КЕВР също е пропуснал възможността да постигне по-ниски цени на газа и че се надява с идването на новия състав на енергийния регулатор да отпадне мораториумът върху цените на тока, парното и водата.

В решението на Българския енергиен холдинг за смяна на ръководството на "Булгаргаз" от вчера липсват мотиви. През последните седмици обаче, енергийният министър Александър Николов на няколко пъти отправяше обвинения към газовия доставчик, че България не получава максимално договорените количества азерски газ, с помощта на които да се намали цената на синьото гориво у нас.

Енергийният министър: При проблем с газовите доставки имаме ресурс да компенсираме с ток

От "Булгаргаз" неколкократно заявиха, че няма как да получаваме по-голямо количество азерски газ заради липсата на газовата връзка с Гърция и обявиха, че се води целенасочена кампания срещу доставчика.

Светослав Делчев, "Булгаргаз": Атаките към нас са преднамерени

БНТ се свърза и с отстранения управител на "Булгаргаз" Николай Павлов. Той заяви, че ще коментира по-късно, защото е под карантина с коронавирус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
44 години по-късно Австралия отново има своя шампион на Australian Open при жените
44 години по-късно Австралия отново има своя шампион на Australian Open при жените
"Да, България" избира председател. Единственият кандидат е Христо Иванов
"Да, България" избира председател. Единственият кандидат е Христо Иванов