НОВИНИ

Президентът на УЕФА помогнал на чужденците в Шахтьор да напуснат Украйна

президентът уефа помогнал чужденците шахтьор напуснат украйна
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:21, 09.03.2022
Чете се за: 03:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Спортният директор на Шахтьор (Донецк) Дарио Сърна разкри, че лично президентът на УЕФА Александър Чеферин е съдействал за безопасното напускане на Украйна от страна на чуждестранните футболисти на клуба.

Грандът от Донецк е базиран в столицата Киев от 2014 година, когато първоначалният конфликт в региона на Донбас принуди клуба да напусне дома си.

След началото на бомбардировките на украинска територия на 24 февруари, Сърна и изпълнителният директор на Шахтьор са повикали всички служители и футболисти на "оранжево-черните" на клубната база в Киев. Общо 65 души - чуждестранни играчи и местни такива, заедно с техните семейства, са били настанена в хотела на отбора.

Пред английският "Гардиън", Сърна разкрива, че е потърсил Чеферин с молба да помогне на хората от клуба да напуснат страната.

"Първоначално всички те (чужденците) разговаряха с посолствата на собствените си страни, но не им беше предоставена съществена помощ. Клубът предложи два автобуса за всички, но нямаше никой, който да ви каже: "Да, всичко ще бъде наред на пътя". На втория ден всички посолства казваха, че не могат да помогнат, че не е сигурно, трябваше да останем в хотела. Тогава започна паниката", заяви бившият хърватски национал.

След като е бил посъветван от посолството на Хърватия да напусне Украйна, Сърна и помощник-треньорът на Динамо (Киев) Огнен Вукоевич са поели 36-часово пътешествие с кола към Загреб.

Сърна е поддържал редовен контакт с бившия футболист на ЦСКА Жуниор Мораеш, за да информира всички в хотела за техния напредък.

Президентът на УЕФА, заедно с Андрий Павелко, който е президент на украинската футболна федерация, са се заели с ескортирането на чуждестранните играчи на Шахтьор. Бразилците и техните семейства са били качени на влак към Западна Европа, докато старши-треньора Роберто Де Зерби също е бил изведен от Украйна. .

"Чеферин и Павелко свършиха страхотна работа. Те показаха, че на само висши президенти, но и топ хора.", добави Дарио Сърна.

Всички украински играчи - с изключение на тези с три деца или повече - е трябвало да останат в страната. Сърна разкри, че всички все още са в безопасност и дори намират време да тренират индивидуално.

Сърна не е чужд на войната, след като е преживял хърватската война за независимост и преди това конфликта в Донецк през 2014 г.

При завръщането си в Хърватия той успя да осигури настаняване за някои играчи от академията на Шахтьор на възраст между 10 и 17 години.

От ООН заявиха, че повече от 1,5 милиона души вече са напуснали Украйна, за да търсят убежище от инвазията.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илияна Йотова призова управляващите да създадат национален план за справяне с кризите
Илияна Йотова призова управляващите да създадат национален план за справяне с кризите
Тежка катастрофа край Сунгурларе, млада жена е загинала
Тежка катастрофа край Сунгурларе, млада жена е загинала