НОВИНИ

Протест в Италия: Знакови сгради и обекти остават на тъмно тази вечер

протест италия знакови сгради обекти остават тъмно вечер
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
21:48, 10.02.2022
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Слушай новината

Тази вечер в Италия осветлението на символични обекти във всички големи градове и в много малки населени места, ще бъде изгасено.

Акцията е израз на протест срещу високите цени на тока. Протестът е по инициативата на ANCI – Асоциацията на италианските общини, която обединява 8000 селища. Цели да обърне внимание на правителството, че домакинства, фирми, фабриките, транспорта и общинското обслужване, плащат вече сметки за електроенергия с повишение от 55%, а тази за газа – с над 42%, което е пагубно за тях.

Президентът на Асоциацията Антонио Декаро каза, че протестът е символичен, но от голямо значение, защото засяга всички. Той уточни, че в бюджетите на общините цената на енергията възлиза на около милиард и осемстотин милиона евро и очакваното увеличение от 30% ще го утежни, което би довело до съкращаване на основни услуги, като се започне с общественото осветление.

Тази вечер за около час в Рим ще бъдат загасени светлините на главния площад "Кампидолио", във Флоренция на "Палацо Векио", в Милано също на двореца "Марино" и на замъка "Сфорческо". Така ще бъде и в Торино, Пиза, Болоня, Кампобасо и други населени места в Италия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличават глобите за търговците измамници
Увеличават глобите за търговците измамници
"Денят започва" на 11 февруари: Специален гост началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов
"Денят започва" на 11 февруари: Специален гост началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов