НОВИНИ

Радев на Срещата за върха за демокрация: Б-9 и Байдън обсъждат и Украйна

Александър Марков
от Александър Марков
20:35, 09.12.2021
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

САЩ ще започнат поредица от инициативи на стойност 224 млн. долара за укрепване на демокрацията по целия свят. Това обяви президентът Джо Байдън на Срещата на върха за демокрация, в която участва и българският държавен глава Румен Радев.

Радев посочи, че протестите в България през 2020 г. са довели до отхвърляне на компрометирания модел на управление. Очаква се по-късно Байдън да говори с лидери от Източна Европа, сред които и Радев, за ситуацията в Украйна и за свикването на среща НАТО - Русия.

На първата по рода си Среща на върха за демокрация, домакинствана от Джо Байдън, българският президент обяви, че събитията у нас през последната година са показали ясно, че демокрацията е дълбоко вкоренена в обществото ни.

"Енергията на протестите на гражданското общество от лятото на 2020 г. доведе до отхвърляне на компрометирания модел на управление и до появата на нови политически партии, които спечелиха доверието на гражданите", заяви Радев.

Радев: Българското общество доказа, че е достатъчно силно да се противопостави на корупцията и авторитаризма

Борбата с корупцията е сред основните приоритети в преговорите за кабинет, отбеляза още той.

"Българските граждани не бяха сами в протестите срещу фиктивната демокрация. През октомври 2020 г. ЕП прие резолюция за върховенството на закона в България и така подкрепи желанието на българските граждани за справедливост и демокрация. Санкциите, наложени от американското правителство по закона "Магнитски" в началото на юни тази година трябва да бъдат разглеждани като силна подкрепа на демократичните реформи в нашата страна", допълни българският президент.

Пред лидерите на над 110 държави Джо Байдън обяви поредица от инициативи в защита на демокрацията по света.

"Ще отделим 224 млн. долара в следващата една година, за да подсилим прозрачното и отговорно управление, включително в подкрепа на свободата на словото, борба с корупцията, отстояване на демократичните реформи, развитие на технологията и насърчаване на демокрацията по целия свят", заяви той.

Два часа продължи виртуалната среща между Байдън и Путин

По-късно Джо Байдън ще разговаря с лидери от т.нар. "Букурещка деветка" от Източния фланг на НАТО, сред които и България, за ситуацията в Украйна и резултатите от разговора си с руския президент Владимир Путин.

"Надявам се до петък да можем да обявим срещи на високо ниво. Не само сред нас, но поне с четири от съюзниците ни в НАТО и с Русия, за да обсъдим руските притеснения относно алианса и можем ли или не да постигнем някакво напасване, що се отнася до "спадане на напрежението" по Източния фронт", коментира Байдън.

От прессекретариата на държавния глава Румен Радев потвърдиха, че ще проведе телефонен разговор с Джо Байдън и лидери от Източна Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Протоколът за сливането на Педиатрията и болница "Лозенец" е подписан
Официално: Протоколът за сливането на Педиатрията и болница "Лозенец" е подписан
Реакции в НС след изказването на Иван Гешев
Реакции в НС след изказването на Иван Гешев