НОВИНИ

Радев: Възможно е да влезем в Шенген през октомври, не сме се отказали от Плана за справедлив преход

живо радев българия ангажира производството снаряди нуждите наши партньори украйна
bnt avatar logo
от БНТ
11:54, 23.03.2023
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

България не се е отказала от Плана за справедлив преход. Това заяви президентът Румен Радев преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

"Служебното правителство не се е отказало от Плана. Това е някакво недоразумение с еврокомисаря Ферейра. Вчера се чуха с нея, всичко е изчистено. България има да получава тази година 800 млн. Условието е до края на годината да доставим плановете, съгласувани с трите важни области - Стара Загора, Кюстендил и Перник. Разбира се, че ще ги предоставим", каза Радев.

ЕК: България не е заинтересована от прилагането на Плана за справедлив преход

Президентът заяви, че е напълно възможно страната ни да бъде приета в Шенгенското пространство през октомври тази година, ако изпълни всички важни стъпки и направи необходимите законодателни промени. Той подчерта, че се водят разговори с нидерландския премиер Марк Рюте, австрийския канцлер Нехамер, с ЕК и със Съвета.

Заличиха българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля от централния регистър на РСМ

Радев определи решението на властите в Северна Македония да заличат българския клуб в Битоля като израз на безсилие и паника.

"Това отеква много лошо в ЕС. Това решение е израз на паника и безсилие, защото властите в Република Северна Македония трябва най-сетне да признаят, че има македонски българи и българско присъствие в Северна Македония не от сега, а от векове - от 1300 години. И заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България и нашите европейски партньори Република Северна Македония да впише българите в своята конституция", каза той.

България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, ако те поискат това, а не за Украйна. Това заяви президентът Румен Радев преди заседанието на Европейския съвет, който започва днес в Брюксел.

Президентът посочи, че България е важна част от Европейския механизъм за укрепване на мира, създаден година преди войната в Украйна.

Трябва да увеличим капацитета на отбрана в Европа, заяви еврокомисарят Тиери Бретон

"Затова високо оценяваме визитата на комисар Тиери Бретон, която започна именно от България, като признание за традициите, опита и големия капацитет на отбранителната ни индустрия. С ЕК ще работим за повече инвестиции в отбранителната ни индустрия, но България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна заедно с други 9 държави. Ангажираме се само със снаряди, които могат да отидат при наши партньори, ако те поискат това. Но не и с Украйна", каза Радев.

Европейските лидери обсъждат военната помощ за Украйна на среща на върха в Брюксел

Сред темите на срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС са продължаващата война на Русия срещу Украйна, повишаване на конкурентоспособността и производството на Европа, предизвикателствата пред енергетиката, миграционният натиск и други теми от дневния ред на Европейския съюз.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът отново отказа да пусне Димитър Любенов от ареста
Съдът отново отказа да пусне Димитър Любенов от ареста
КЗК проверява големите хранителни вериги за договорки
КЗК проверява големите хранителни вериги за договорки