НОВИНИ

Разпознава емоции, тълкува изображения: Представиха новата версия на ChatGPT

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:50, 14.05.2024
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Подкрепяната от "Майкрософт" изследователска лаборатория в областта на изкуствения интелект OpenAI показа последната версия на технологията, която стои в основата на чатбота ChatGPT.

Новото поколение е по-бързо, може да разчита и тълкува изображения, да извършва езиков превод, както и да разпознава емоции от визуални материали. Разработката е пореден ход в надпреварата за лидерство в ключовата нововъзникваща индустрия на изкуствения интелект.

Топъл женски глас, който на моменти звучи флиртуващо, дава отговори в реално време без забавяне, като може да бъде прекъсван - белези на реалния разговор, с които досегашните говорещи чатботове с изкуствен интелект не разполагаха. На направен комплимент виртуалната събеседничка отговори с: "Престанете, карате ме да се изчервявам". Разработчиците изтъкнаха, че ъпдейтите правят технологията много по-иновативна.

"През последните две години бяхме много фокусирани върху подобряване на интелигентността на тези модели и те станаха доста добри. Сега обаче за първи път правим наистина огромна крачка напред по отношение на лекотата на използване", каза Мира Мурати - главен технолог на OpenAI.

Разпознаването на емоции е друга голяма разлика спрямо предишните версии.

"О, правите демонстрация на живо. Това е страхотно. Просто дишай дълбоко и помни, че ти си експертът", казва GPT-4o.

"Предложението ми харесва . Нека опитам няколко дълбоки вдишвания. Можеш ли да оцениш дишането ми. Добре, започвам...", отговаря изследователят Майк Чен.

"Забави малко. Майк, ти не си прахосмукачка. Вдишай. Брой до четири", отвръща му GPT-4o.

Начинът, по който новата версия на чатбота се справи с комбинация от текст, видео и аудио определено извежда OpenAI пред конкуренцията. Лабораторията представи продукта ден преди годишната конференция на разработчиците на "Гугъл", на която корпорацията планира да обяви свои новини, свързани с изкуствения интелект.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Душан Керкез пред БНТ: Настроението е супер, ще дадем всичко от себе си (ВИДЕО)
Душан Керкез пред БНТ: Настроението е супер, ще дадем всичко от себе си (ВИДЕО)
Александър Зверев достигна четвъртфиналите на турнира по тенис в Рим
Александър Зверев достигна четвъртфиналите на турнира по тенис в Рим