НОВИНИ

Реакциите в парламента след задочния спор между президента и премиера

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:36, 02.02.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Реакции в парламента след като вчера прехвърчаха искри между президент и премиер по темите "Булгаргаз" и Северна Македония.

Управляващите от "Продължаваме промяната" не коментираха размяната на задочни реплики между президента и премиера, но от "Демократична България" заявиха, че коалицията е стабилна.

"Ние ще работим за стабилизиране на коалицията на управлението и в интерес на истината то се крепи на стабилността на коалицията тук в Парламента, а не на отношенията с президента. Тук коалицията работи добре, може да успокоя всички - включително и тези, които се надяват нещо бързо да се случи. Ще има още дълго време управление", коментира Христо Иванов.

Между президента Радев и премиера Петков има не просто напрежение, а конфликт, смятат от ГЕРБ. Причината: "Булгаргаз".

"Това, което президента вчера каза на премиера беше: "Не ми пипай хората" - ако това да го преведа. Премиера му каза: "не ме се бъркай". Много е рано да говорим все още за "Боянски ливади" както някои коментатори започнаха да говорят, но въпрос на време е, да се състоят. И с това настоящото правителство да бъде делегитимирано и да приключи със своя живот", каза Тома Биков.

От "Има такъв народ" не усещат напрежение между "Дондуков" 1 и 2. Смятат, че президентът е доказал в годините, че може да бъде конструктивен.

Снимки: БГНЕС

"За напрежение въобще не трябва да става въпрос. Трябва да става въпрос всеки има право свободно да изразява мнението си по всякакви теми. Така че президентската институция е независима. Президентът може да говори каквото пожелае. Разбира се - това е конструктивно", заяви Станислав Балабанов от ПГ на ИТН.

От "Възраждане" са на мнение, че това не е първото напрежение между президент и премиер.

"По-скоро започва да става по-видимо. Което може да се тълкува по две направления - или като опит за еманципация на Кирил Петков от страна на неговия евентуален политически ментор. По-скоро мажем да стигнем до извадка, че Радев е изпълнил указания и е назначил Кирил Петков, който сега вече изпълнява други указания започва да изглежда като самостоятелен фактор", смята председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Продължаваме промяната", БСП и ДПС се въздържаха от коментар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вандалски акт: Непълнолетна проби дупка в стената на пасарелка в Русе
Вандалски акт: Непълнолетна проби дупка в стената на пасарелка в Русе
Отиде си кралицата на италианското кино Моника Вити
Отиде си кралицата на италианското кино Моника Вити