Резолюция на ЕП: Еднополовите бракове и партньорства трябва да бъдат признавани в целия ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:06, 14.09.2021
Чете се за: 01:52 мин.
По света
резолюция еднополовите бракове партньорства бъдат признавани целия
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейският съюз трябва да премахне всички пречки, с които се сблъскват ЛГБТИК лицата при упражняването на основните им права. Това се казва в резолюция на ЕП за правата на ЛГБТИК лицата в ЕС, която беше приета с 387 гласа "за", 161 "против" и 123 "въздържал се". Европейският парламент подчертава, че тези граждани следва да могат да упражняват пълноценно правата си, включително правото на свободно движение навсякъде в ЕС.

В резолюцията се посочва, че браковете или регистрираните партньорства, сключени в една държава членка, следва да бъдат признавани във всички тях по еднакъв начин, а съпрузите и партньорите от един и същи пол следва да бъдат третирани по същия начин като разнополовите двойки.

Резолюцията също така призовава всички страни от ЕС да приемат лицата, посочени в акта за раждане на детето, за негови законни родители. В по-общ план членовете на ЕП искат ЛГБТИК семействата да имат същото право на събиране на семейството като разнополовите двойки и техните семейства. За да се гарантира, че децата няма да останат без гражданство, когато семействата им се местят между държавите членки, евродепутатите настояват, че семействата трябва да бъдат третирани еднакво в целия ЕС.

В резолюцията си евродепутатите отбелязват, че ЛГБТИК общностите в Полша и Унгария са подложени на дискриминация. Парламентът призовава за по-нататъшни действия от страна на ЕС (процедури за установяване на нарушения, съдебни мерки и бюджетни инструменти) срещу тези държави.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Даниел Петров готви завръщане в бокса
Даниел Петров готви завръщане в бокса
Служебни министри са били в Президентството днес
Служебни министри са били в Президентството днес