НОВИНИ

Росен Барчовски: Връщаме се леко разочаровани, но това беше максимумът

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:33, 08.09.2022
Чете се за: 05:20 мин.
Спорт
росен барчовски беше представен треньор баскетболния цска
Слушай новината

Селекционерът на българския национален отбор по баскетбол Росен Барчовски говори веднага след завръщането на отбора на летище "София" от Тбилиси, Грузия, където "лъвовете" участваха на Евробаскет 2022.

Барчовски сподели, че има леко разочарование в отбора, но допълни, че трудни тимът е можел да изцеди нещо повече.

"Мога да кажа, че се връщане леко разочаровани, но и доволни. Направихме каквото можахме. Трудно можеше да изцедим нещо повече. Като връщам нещата назад, винаги е можело да добавим нещо, но това е. Мина. По време на цялото състезание се мъчихме. Играчите дадоха каквото можаха. Отборите от нашата група, които заминаха за Берлин, не бяха толкова по-силни от нас. Бяхме много близко. Това близко и малко е много. Като подготовка, селекция и мотивация, сто неща са. Не се връщаме разочаровани. Не летим в облаците, нещо средно", започна Барчовски.

Треньорът на "лъвовете" отправи поглед и към бъдещите мачове на България, като разкри, че вече има две предложения за гардове, които да заменят Дий Бост и говори малко повече за отказването на Чавдар Костов.

"Готов съм за две предложения за гард. Трябва да се подготвят всички документи и да тръгват. Ноември идват две много тежки гостувания. На мен ми звучат много сериозно, не знам в какъв състав ще сме. Чавдар Костов – не ми го каза директно, но не е спонтанно (решението му да прекрати кариерата си в националния отбор). Обмисляно е. Подмладяването е поизвършено. Доста млади играчи са в състава. Някои липсваха заради контузии. Много внимателно трябва да се прави. Ноември имаме много важни два мача. Трябва да сме първи в тази група, за да избягаме от допълнителната пресявка. Още като играч съм го преживявал. Едвам излязохме от групата. Ноември месец, след което ще се мисли стратегически напред", коментира селекционерът.

Барчовски говори още и за липсата на конкуренция от български състезатели на основните постове, която пречи на нашия отбор да бъде равностоен на всички останали.

"Едно удоволствие щеше да е още една победа. Там щяхме да срещнем някои измежду Словения, Франция и Германия. Пак щеше да си тръгнем минорно. Имаме си много проблеми. По стар български обичай обичаме да ги показваме и да ги вадим след състезание особено след провал. Трябва да се мисли много. Не е моментът. Много трудно произвеждаме. Нямаме конкуренция при гардовете, при центровете. Основните постове. Имаме Емил с габарити горе-долу на тези, които се срещаме. При гардовете опираме на чужденци. Щеше ми се да има двама-трима българи. Не са готови. Има талантливи момчета, но са много далеч от истината", сподели наставникът.

Българският селекционер разкри още, че за съжаление добрите резултати се дължат на нестандартен баскетбол, докато по негови думи обективната истина би била "нелицеприятна".

"Съжалявам да го кажа, но това малко е максимумът. По-близко сме до по-голяма загуба. Стигаме до някъде, но губим накрая. Всичко е плод на нестандартен баскетбол, на избухване, кански усилия. Резултатите не опират много до обективната истина, тя не е много лицеприятна", коментира Росен Барчовски.

Накрая Барчовски изрази надежда, че покрай звездата на тима ни Александър Везенков ще се повиши интересът на младите към баскетбола у нас.

"Със сигурност ще има по-голям интерес към младите. Във всички лагери, във всички зали интересът е огромен. Виждат техен сънародник (Александър Везенков) по-голям, който е лидер в целия европейски баскетбол. Няма треньор, с който говорих, които да не казаха, че го харесват много. Това е нещо уникално", завърши Росен Барчовски.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ отпускат 2 млрд. долара военна помощ за Украйна и други европейски страни, включително България
САЩ отпускат 2 млрд. долара военна помощ за Украйна и други европейски страни, включително България
Мартин Стоев след успеха над Сърбия: Имахме нужда да срещнем сериозен отбор преди Европейското първенство
Мартин Стоев след успеха над Сърбия: Имахме нужда да срещнем сериозен отбор преди Европейското първенство