НОВИНИ

Русия призова ЮНЕСКО да пази паметника "Альоша" в Пловдив

русия призова юнеско пази паметника альоша пловдив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:46, 22.01.2024
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Заместник-председателят на руския клон на Комитета по правата на човека към ООН Иван Мелников, който е и директор на Фондацията за защита на националното историческо наследство, отправи молба към генералната директорка на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Одре Азуле да не позволява премахването на паметника "Альоша" в Пловдив, предаде ТАСС.

"Моля да предприемете действия относно искането за защита на паметниците на освободителите от Съветската армия и да се повдигне пред властите в България въпросът за обсъждане на действията по премахването на паметниците на воините освободители и на недопустимите нарушения на международното право, а така също и нарушението на правата на националните малцинства и реабилитацията на нацизма", се казва в молбата на Мелников.

"Това са несправедливи спрямо историята решения, които противоречат на Конвенцията за защита на световното културно и природно наследство, приета от Общото събрание на ООН на 16 ноември 1972 г. Още повече, в редица съседни държави с представителства на Комитета по правата на човека към ООН вече бяха предприети предпазни мерки във връзка с разгледани жалби и по силата на чл. 49 от разпоредбите на комитета. В съответствие с това властите в тези държави бяха задължени да не допускат премахването на паметници, които преминаха под защитата на ООН."

След премахването на паметника на Съветската армия на 19 декември 2023 г., Софийският градски административен съд се произнесе, че демонтирането на въпросния паметник е незаконно, посочва още руският представител.

На 16 януари, на първото си пленарно заседание от пролетната сесия, Държавната дума на Руската федерация прие декларация, в която осъжда инициативата за демонтиране на паметника "Альоша" в Пловдив.

Седмица по-рано общински съветници от групата на ПП-ДБ внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската армия “Альоша” да бъде преместен в срок до края на 2024 г.

Снимки: БГНЕС, архив

Паметникът на Съветската армия "Альоша" в Пловдив се издига на хълма Бунарджик. Открит е официално през 1957 г. Изобразява изправен съветски войник, който държи картечен пистолет "Шпагин" с цевта надолу. Прототипът на статуята е руският войник от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортно-техническата комисия към БФС излезе с позиция по казуса между Борис Тютюков и Пирин Благоевград
Спортно-техническата комисия към БФС излезе с позиция по казуса между Борис Тютюков и Пирин Благоевград
Българският Хачико - пазителят на моста в Търговище
Българският Хачико - пазителят на моста в Търговище