НОВИНИ

Смъртоносният тайфун "Яги" се насочи към Южен Китай

смъртоносният тайфун яги насочи южен китай
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:57, 06.09.2024
Чете се за: 01:27 мин.
По света
Слушай новината

Мощни бури и проливни дъждове от смъртоносния тайфун "Яги" заляха Южен Китай. Училищата останаха затворени за втори пореден ден, а самолетните полети - прекратени, докато най-силната буря в Азия за тази година се насочи към крайбрежието на китайската провинция Хайнан, предаде Ройтерс.

С вятър от 245 километра в час близо до центъра си, тайфунът "Яги" е досега вторият по сила в света тропически циклон за 2024 г. след атлантическия ураган "Берил" от категория 5, както и най-силният за района на Тихия океан през тази година.

След като мощта му се увеличи повече от два пъти, откакто причини смъртта на 16 души в северната част на Филипините по-рано тази седмица, днес по обяд окото на "Яги" достигна на около 100 км от бреговете на китайската провинция Хайнан, като през изминалата нощ скоростта на вятъра не намаля.

Очаква се днес следобед тайфунът "Яги" да достигне сушата по крайбрежието на Китай между Вънчан в провинция Хайнан и Лейчжоу в провинция Гуандун, а през уикенда да стигне до Виетнам и Лаос.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски удари в украинския град Лвов
Руски удари в украинския град Лвов