НОВИНИ

Спад на продажбите на дребно в ЕС през септември, у нас търговията бележи ръст

процента поскъпнали хранителните стоки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
13:12, 05.11.2021
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС се понижиха изненадващо през септември, но търговията на дребно в България нарасна за пръв път от три месеца насам, показват данни на "Евростат".

През септември продажбите на дребно в еврозоната и в рамките на целия ЕС се свиха съответно с 0,3% и с 0,2% спрямо август, когато отчетоха повишения съответно с 1,0% и 0,8%.

Продажбите на дребно в България обаче се повишиха през септември, прекъсвайки негативната тенденция от юли и август, когато отбелязаха спад съответно с 1,2% и с 1,4 на сто, според европейската официална статистика.

Понижението през септември в рамките на ЕС се дължеше до голяма степен на спад с 1,3% при продажбите на нехранителни стоки, докато продажбите на автомобилни горива се увеличиха с 1,0%, а тези на храни, напитки и тютюневи - с 0,8 на сто.

Най-солиден спад с 2,5% при търговията на дребно беше отчете в Германия, следвана от Финландия (понижение с 1,9%) и Нидерландия (с 1,2%), докато най-солиден растеж на продажбите на дребно през септември имаше в Естония (скок със 7,1%), Словакия (повишение с 2,9%) и Люксембург (с 2,3%).

Спрямо септември 2020 г. продажбите на дребно в еврозоната обаче се повишиха с 2,5% след растеж с 1,5% през август, докато в рамките на целия ЕС те нараснаха през септември 2021 г. с 3,2% след повишение с 2,3% месец по-рано.

В Българи пък продажбите на дребно през септември се увеличиха на годишна база с 8,4%, но след повишение с 12% през август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шави поема Барселона, от Ал-Сад обявиха споразумението
Шави поема Барселона, от Ал-Сад обявиха споразумението
Треньорът на боксьорите: Хавиер искаше да спечели световната титла за България
Треньорът на боксьорите: Хавиер искаше да спечели световната титла за България