НОВИНИ

Специално: Руснакът, който избяга от Москва и очаква политическо убежище в България

bnt avatar logo
от БНТ
16:58, 17.03.2022
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

"Не искам да убивам никого на войната. Казвам се Александър Стоицкий. Аз съм от Москва. Завършил Педагогически университет, бакалавър. Никога не бих си помислил, че ще се озова в подобна ситуация и ще трябва да напусна града, в който съм роден и страната си. Както всички останали, аз не можех да си представя, че ще започне пълномащабна война със съседна независима държава - Украйна и все още не мога напълно да осъзная как е възможно това... В началото на бомбардировките просто ме тресеше от негодуване и страх за всички. И сега... не спя много добре". Това написа московчанинът Александър Стоицкий, който напусна Русия и дойде в България. Той даде специално интервю за "Светът и ние" по БНТ.

Имах туристическа визия. От Русия тръгнах на 25 февруари - всъщност това е началото на войната. От 24 започнаха да бомбардират, мен ме тресеше, изобщо не можех да разбера какво става точно. Не можех да повярвам, че това се случва, разказа Александър.

Винаги съм бил срещу войната, мразя самия смисъл на войната като такава. Погледнах какви билети има и това че успях да дойда беше някаква сполука. Иначе щях да съм в затвора, смята младият мъж.

Смятам за свой дълг да подкрепя народа на Украйна. Не мога да се съглася с онова, което наричат военна операция, защото всичко, което казват, е постоянна лъжа, допълва Александър.

Той разказва как в Москва дори да излезеш на улицата с празен лист, който разгъваш като плакат, може да те арестуват и изпратят в лагер. Затова изразява категоричната си подкрепа към редакторката от Първи канал Марина Овсянникова.

За критичната ситуация - вижте целия разказ на Александър във видеото

Гледайте повече от "Светът и ние"

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марк Войджър: Целта на войната не е само контрол над Украйна, а и изтласкването на НАТО от Източна Европа
Марк Войджър: Целта на войната не е само контрол над Украйна, а и изтласкването на НАТО от Източна Европа
Радослав Росенов е на 1/4-финал на Европейското по бокс за младежи
Радослав Росенов е на 1/4-финал на Европейското по бокс за младежи