НОВИНИ

Срокът на мярката 40 лв. за украинските бежанци е предвиден за 3 месеца

кризисен център бежанци украйна започва работа централна гара софия
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:08, 17.03.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Срокът на "мярката 40 лв." е предвиден за 3 месеца. Това каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на изслушването си в Комисията по туризъм. Георгиева уточни, че към момента са заявили желание за участие в мярката 95 места за настаняване.

Тя запозна депутатите с параметрите по мярката "40 лв."

"Министерство на туризма отговаря основно за организацията по настаняването на украинските граждани и ще администрира изплащането на сумите за това, което ни е представено като разчет за реално извършени разходи. Под реално извършени разходи - се разбира колко украински граждани са приели тези хора. Получилите временна закрила имат право на помощ за подслоняване и изхранване три пъти на ден в общ размер на 40 лв. без ДДС, но с включен туристически данък за срок от 3 месеца. Не се прави разлика между дете и възрастен. Всеки разсеян от Украйна гражданин над 18 или под 18 години ще бъде обгрижен от хотелиерите и те ще получат тази сума. Същата помощ ще получат и лицата, заявили достъп до пазара на труда у нас", каза още Ирена Георгиева.

Тя обясни, че мярката има три етапа. Първият период, който ще бъде разплатен, е в периода от 24 февруари до 31 март. Ще се подават заявления от хотелиерите, оказали грижа на тези лица в периода от 1 до 5 април чрез системата за управление на националните инвестиции. Вторият отчетен период е от 1 април до 30 април, като подаването на заявления за това ще е от 1 до 5 май, а третият - от 1 май до 31 май, като кандидатстването е от 1 до 5 юни.

"Хотелиерите ще могат да изявят желанието си да участват в програмата чрез стандартизирана заявка, която ще бъде публикувана на страниците на Министерския съвет и на Министерството на туризма, с кратка информация каква е цялата процедура", каза още Ирена Георгиева.

Хотелиери, подслонили бежанци, очакват държавната помощ от 1 април

Задължително е информацията за настанените лица да бъде регистрирана в единната система за туристическа информация чрез резервационните системи на съответните места за настаняване. Тази помощ се предвижда да се използва и в обектите на НСИ, болници, лечебни станции, собственост на държавата и общините. За тях правим временен регистър", каза още Ирена Георгиева.

Относно легловата база в България, зам.-министър Георгиева каза, че според Националния туристически регистър към момента са регистрирани над 20 хиляди места за настаняване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандали в парламента след поисканото въвеждане на форсмажор
Скандали в парламента след поисканото въвеждане на форсмажор
Ще изпрати ли България системи С-300 на Украйна?
Ще изпрати ли България системи С-300 на Украйна?