НОВИНИ

Станимир Стоилов: Напускам Левски заради начина на управление на клуба

станимир стоилов напуска левски мача локомотив софия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:44, 08.04.2023 (обновена)
Чете се за: 04:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Старши треньорът на Левски Станимир Стоилов обяви, че напуска клуба. Наставникът потвърди намерението да си тръгне от стадион "Георги Аспарухов" на официалната пресконференция след победата на "сините" над Локомотив София с 1:0 в двубой от 25-ия кръг на Първа лига.

"Качихме клуба на главен път, но започнаха да се правят промени, с които аз не съм съгласен. Не е положителна и доминиращата роля на спонсора в Управителния съвет, където се взимат решенията. Начинът на управление не е правилен за клуб като Левски. Казах, че не идвам щастлив на "Герена", една рана, когато не я промиеш навреме, тя рано или късно гние. Имаше безброй напрежение между изпълнителния директор и генералния спонсор. Получаваме вноски от спонсора, даже и напред и оттам дойде напрежение в клуба и собственикът трябваше да се намеси много по-рано и да спрем това напрежение. Скандалите бяха всекидневни.

Спонсорът има договор за 10 процента от всички приходи в Левски. След първите скандали, започнах да гледам документи, за да имам яснота, се стигна дотам да заплашвам, че ще си тръгна, за да решат проблемите. Имаше договор от даренията на феновете да се отчитат на спонсора, но той беше махнат след скандал. Парите, дадени от спонсора, са фактурирани в клуба. Може да кажат, че ще ги опростят и дано да предизвикам да ги опростят.

Другата тема, която ме засяга - когато дойде Роналдо, се каза, че се прави подарък на Мъри Стоилов. Той е футболист на Левски и вече струва доста пари. Той не е подарък на Мъри Стоилов. Собственикът на клуба трябваше да се намеси много по-рано и да тушира конфликта. Не виждам причина изпълнителният директор да бъде уволнен. Сигурно и той греши, и аз греша, но който не работи, той не прави грешки", каза Станимир Стоилов.

"Оставяме футболисти с огромна цена. Оставяме отбор, който играе най-добрия футбол в България. Очакваме милиони от новия доставчик на екипировка. Оставяме клуб с добро бъдеще, въпросът е да се взимат умни решения.

За свалянето на Ивков - Сираков взе решението под натиска на спонсора. Явно не искахме да работим заедно.

Условието ми да остана беше да продължим да работим в същия екип и да има доминация на служители на клуба в Управителния съвет. Платените служители сме тук да защитаваме клуба. Да напусна Левски ми струва доста пари и аз се отказвам от тези финанси, но се отказвам, защото тези пари ще останат в клуба. Няма клуб, в който съм работил и който да съм го оставял на минус.

Мечтата ми беше да станем клуб като Барселона, Реал Мадрид и привържениците сами да избират кой ще бъде президент. Затова създадохме сдружението "Левски на левскарите", което предизвика спорове, което е нормално.

Предложиха ми да остана за още един мач, срещу ЦСКА, но аз не съм треньор за един мач или за един месец. Ще бъда щастлив, ако моите помощници останат да водят отбора или ги поканят за продължат работа в клуба. Казах им да не се съобразяват с мен. Но чух, че Цанко Цветанов ще напусне", каза Стоилов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба в Париж представя саркофага на Рамзес II и артефакти от неговата епоха (Снимки)
Изложба в Париж представя саркофага на Рамзес II и артефакти от неговата епоха (Снимки)
Станислав Генчев: Никой не ме е търсил да замествам Стоилов, гледам си задачите с Локомотив София
Станислав Генчев: Никой не ме е търсил да замествам Стоилов, гледам си задачите с Локомотив София