НОВИНИ

СЗО за "Астра Зенека": Ползите са повече от вредите

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:03, 07.04.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Общество
Слушай новината

Европейската агенция по лекарствата трябва да се произнесе днес за актуализираната си оценка за ваксината на "Астра Зенека". Вчера представител на агенцията коментира, че има връзка между препарата и образуването на кръвни съсиреци, но все още не е ясно - какво причинява тази реакция.

От Световната здравна организация заявиха, че въпреки притесненията около страничните ефекти от препарата, ползите от ваксината остават повече от потенциалните рискове.

Десетки държави по света преустановиха употребата на ваксината на "Астра Зенека" след съобщения за тромбози на имунизирани с препарата. Други ги ограничават за конкретни възрастови групи. А в трети страни, като в Румъния например, макар ваксината да е разрешена за употреба, се среща масово нежелание сред гражданите.

ЕМА все още не е стигнала до заключение има ли връзка между ваксината на "Астра Зенека" и случаите на тромбоза

От СЗО призоваха да не се поставя акцент само върху рисковете, които препаратът на Оксфордския университет крие.

"Ако говорим за съотношението риск и ползи, ваксината остава все така препоръчителна. Предимствата са много по-големи що се отнася до намаляването на смъртността на ваксинираното население", каза директорът на Световната здравна организация за регулациите Рожериу Пунту де Са Гашпар.

От Европейската агенция по лекарствата вече съобщиха, че има установена връзка между ваксината на "Астра Зенека" и съсиреците, но конкретната причина за този страничен ефект, ще стане известна вероятно по-късно днес.

А докато изчакват доклада, в Оксфордския университет временно спряха изпитанията с ваксината върху деца. Подчертава се, че няма притеснения за безопасността на доброволците, но решението е взето като превантивна мярка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пиронкова ще играе и следващата седмица в Чарлстън
Пиронкова ще играе и следващата седмица в Чарлстън
Разкриха модерна наркооранжерия в монтанско село
Разкриха модерна наркооранжерия в монтанско село