НОВИНИ

УНИЦЕФ: Богатите страни могат да си позволят да дарят COVID ваксини

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:49, 17.05.2021
Чете се за: 01:30 мин.
Общество
уницеф богатите страни позволят дарят covid ваксини
Слушай новината

Страните от Г-7 и ЕС могат да си позволят да дарят над 150 милиона ваксини на нуждаещи се страни, без да правят компромиси със собствените си цели, заяви УНИЦЕФ в понеделник.

Групата на седемте най-развити индустриализирани сили и Европейският съюз биха могли да помогнат за преодоляване на пропастта във ваксинирането по света, като споделят само 20 процента от запасите си през юни, юли и август със схемата Covax за ваксини за по-бедните нации, показва проучване на британската фирма Airfinity.

"И те биха могли да направят това, докато все още изпълняват ангажиментите си за ваксинация към собствените си популации", каза директорът на УНИЦЕФ Хенриета Фор.

УНИЦЕФ транспортира ваксини в рамките на Сovax в по-бедните страни поради своя опит в логистиката на ваксините.

Великобритания трябва да бъде домакин на колегите си от Г-7 Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ за среща на върха през юни.

По това време, смята УНИЦЕФ, програмата Covax, заедно със Световната здравна организация и Коалицията за иновации за готовност за епидемия - ще намери 190 милиона дози по-малко от планираното да разпространи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Равенство на Герена отдалечи Левски от 7-ото място
Равенство на Герена отдалечи Левски от 7-ото място
Десподов осъди Каляри
Десподов осъди Каляри