НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен в Давос: ЕС подготвя закони, с които да ускори развитието на зелената си промишленост

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:15, 17.01.2023
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

ЕС ще подготви закони, с които да ускори развитието на зелената си промишленост и да насърчи компаниите да развиват дейността си на Стария континент, вместо в Съединените щати или Китай. Това заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в Давос.

По думите ѝ това ще стане чрез държавни помощи и новия механизъм за подкрепа на индустрията - Европейски суверенен фонд. Опасенията в Брюксел са, че европейски компании може да решат да се възползват от схемата за 369 млрд. долара на Вашингтон, предвидена за зелено производство, както и от обещанията за евтина енергия и работна ръка, които Пекин предлага.

Фон дер Лайен уточни, че мерките ще бъдат част от индустриалния план на ЕС за Зелената сделка. Заради различните възможности за държавна помощ на 27-те страни членки и опасността от фрагментиране на единния пазар, Брюксел предвижда да увеличи финансирането чрез еврофондове.

"За да остане европейската индустрия привлекателна, трябва да сме конкурентоспособни на предложенията и стимулите, които в момента се предлагат извън ЕС. Ето защо ще предложим временно да адаптираме нашите правила за държавна помощ, за да ускорим и опростим отпускането ѝ. По-лесни изчисления, по-прости процедури и ускорени одобрения. Например с прости модели за данъчни облекчения. И помощ за производствени съоръжения, с която да противодействаме на риска от преместване на компаниите заради чуждестранни субсидии", заяви Урсула фон дер Лайен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболните ни национали до 20 години си мечтаят за медали с мъжкия отбор
Волейболните ни национали до 20 години си мечтаят за медали с мъжкия отбор
Пламена Миткова: Искам да стигна предела на силите си, не преследвам рекорди
Пламена Миткова: Искам да стигна предела на силите си, не преследвам рекорди