НОВИНИ

Везенков изведе Олимпиакос до първа победа за сезона в гръцкото първенство

Българинът бе над всички на паркета и бе близо до първи дабъл-дабъл за сезона, завършвайки с 25 точки, 9 борби и 2 асистенции.

bnt avatar logo
от Константин Джаркин
22:09, 07.10.2024
Чете се за: 03:52 мин.
Спорт
Александър Везенков
Снимка: www.gazzetta.gr
Слушай новината

Олимпиакос с Александър Везенков започна победоносно в гръцкото баскетболно първенство. Селекцията на Йоргос Барцокас тръгна бавно, но загатна за невероятна си класа във второто полувреме и надделя с категоричното 93:75 (19:22, 21:21, 29:21, 24:11). над Лаврио като гост. Българинът бе над всички на паркета и бе на крачка от първи дабъл-дабъл за сезона, завършвайки с 25 точки, 9 борби и 2 асистенции.

Везенков сякаш зададе тона на своята вечер още в самото начало, отбелязвайки първите точки в двубоя. Звездната селекция на "червените" обаче видимо изпитваше затруднения срещу своя съперник, особено щом тежкото крило седна на пейката. Освен изявите на българския национал, Еван Фурние отбеляза първата си тройка в елита на Гърция, но Олимпиакос се оттегли с изоставане от три точки след първите десет минути.

Избраният за MVP на Евролигата през 2023 не се появи отново преди почивката, но неговите съотборници сякаш стабилизираха играта си. Филип Петрушев се появи от пейката и внесе нужно превъзходство под коша за селекцията на Йоргос Барцокас. Въпреки това Лаврио, поведен от своите американци Рашад Вон, Сам Грифин и Таз Шерман, запази предимството си три точки в края на първото полувреме - 43:40.

Звездите на носителитя на Суперкупата на Гърция се завърнаха на паркета след подновяването на играта и темпото рязко се покачи. Везенков продължи да бъде неконтролируем от защитата на домакините и благодарение на него Олимпиакос за първи път се оттегли след края на някоя от четвъртите с предимство - 69:64. Найджъл Уилямс-Гос също показа признаци на събуждане, отбелязвайки първите си точки, а Лука Вилдоза сложи край на третия период с изстрел извън дъгата с часовника.

Йоргос Барцокас отново промени целия си състав в началото на последните десет минути, което обаче не разколеба "червените" по пътя към победата. Тройки на заместника на Везенков Алек Питърс и на Вилдоза в средата на частта лишиха от всякаква интрига сблъсъка. Българинът пък довърши домакинската съпротива със серия от шест точки, който завърши 93:75 в полза на Александър Везенков и компания.

Освен тежкото крило за успеха допринесоха и резервите Петрушев и Питърс с 16 и 13 точки съответно, както и по 5 овладяни под коша топки. Моузес Райт добави 10.

За домакините американците Грифин, Шерман и Вон бяха най-резултатни с 13, 13 и 11 точки.

Това бе най-категоричната победа в първия кръг на гръцкото първенство, което изкачи Олимпиакос на върха и остави Лаврио на дъното.

За "червените" предстоят три поредни домакинства - две в Евролигата - срещу Залгирис и Олимпия Милано, и едно в местното първенство, между срещите от най-престижното европейско клубно първенство, срещу Арис.

Лаврио пък ще гостува на Промитеас в следващия си мач.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган поздрави Путин за рождения му ден
Ердоган поздрави Путин за рождения му ден
Ден на национален траур в Босна и Херцеговина след опустошителните наводнения
Ден на национален траур в Босна и Херцеговина след опустошителните наводнения