НОВИНИ

Виктор Орбан пристига на посещение в Северна Македония

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
09:00, 25.09.2024
Чете се за: 01:55 мин.
По света
виктор орбан пристига посещение северна македония
Снимка:
Слушай новината

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, с водена от него делегация с представители от унгарското правителство, пристига на официално посещение в Северна Македония на 26 и 27 септември.

В петък Орбан ще проведе среща на четири очи с министър-председателя на Северна Македония Християн Мицкоски във вилата му в Охрид. В рамките на посещението ще се проведат и серия от двустранни срещи на ниво министри, както и съвместно междуправителствено заседание, след което се очаква двамата премиери да дадат пресконференция.

В рамките на двудневното посещение е предвидена разходка в Охрид, посещение на църквата „Богородица Перивлепта“, Античния театър и манастирския комплекс „Свети Наум“. Според официалната информация се очаква премиерите Мицкоски и Орбан да положат цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий в Охрид.

След встъпването в длъжност на новото правителство в Скопие, Унгария е много активна, предоставяйки заем на югозападната ни съседка на стойност 500 милиона евро. Според независими източници средствата са от китайски банки. Преди няколко седмици стана ясно, че и мобилен оператор от Унгария е поискал да получи лиценз за работа в Северна Македония.

Виктор Орбан беше първият чуждестранен и европейски премиер, които поздрави Християн Мицкоски за победата на популистката ВМРО-ДПМНЕ на парламентарните избори в Северна Македония на 8 май. Унгария като ротационен председател на ЕС настоява да бъде продължена политиката за разширяване към Сърбия и Северна Македония, както и към Босна и Херцеговина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автоинструкторите излизат на протест
Автоинструкторите излизат на протест
Карлос Алкарас се класира за финалите на АТР в Торино
Карлос Алкарас се класира за финалите на АТР в Торино