НОВИНИ

Ясен Петров: Искаме да изградим отбор, който да не изпитва страх от никого

Борил Гочев
от Борил Гочев
11:28, 02.04.2021
Чете се за: 02:15 мин.
Футбол
ясен петров искаме изградим отбор изпитва страх никого

Селекционерът на България говори пред медиите на летище "София" след завръщането на "лъвовете" ни от Северна Ирландия.

В Белфаст те спечелиха първа точка в група "С" на квалификациите за Световното първенство в Катар през 2022 година, а Ясен Петров направи анализ на първите си три мача, начело на България.

"Равносметка няма, реалността е явна за всички. Влязохме много надълбоко още с първите два мача, нямахме време да се сработим като отбор. Направихме един добър колектив. Опитахме се и вкарахме доста нови хора. Нужно ни е време. Дай Боже младите играчи да са титуляри в собствените си отбори, да ни извадят очите и да ги викаме. Ние нямахме време, наистина. Отборът на Швейцария е граден 7 години, Италия няма какво я да коментираме."

Наставникът коментира и множеството дебютанти, които получиха шанс за изява през последната една седмица в мачовете срещу Швейцария, Италия и Северна Ирландия.

"Представихме се на едно добро ниво. Вчера бе един много тежък мач срещу противник, който 2016-а бе на европейско и загуби на бараж с дузпи за класиране на сегашното европейско. Средната ни възраст в четворката в защита бе 21 години и ние въобще не се страхуваме в следващи мачове да вкараме още млади хора. Опитът трябва да подкрепя младостта. Това е пътят, дай Боже да направим един добър отбор.

Тази една точица дано да е искрата да продължим напред. Шегувахме се вчера, че сме като калинките, които имат точици. Ние спечелихме на Острова, там се играе много трудно. Три мача за 6 дни. Момчетата се сбиха, трябва да се отдаде заслуженото.

Оправдаха доверието ми. Вчера 4 дебютанти, 10 човека, които никога не са играли за националния ни отбор. Използвахме целия наличен потенциал, който имахме. Не мога да не бъде доволен от момчетата. Атмосферата е едно от нещата, което най ме впечатли, обстановката е прекрасна. Този отбор има нужда от подкрепа. Ако нямаме резултати, аз ще нося цялата отговорност."

Селекционерът отново обърна внимание на факта, че остават цели 5 мача в групата, в които може да се случи всичко и призна, че планът му е да интегрира младите футболисти в състава и ги подкани да заявят с играта си, че искат място в тима.

"5 мача има още, математически 5 мача могат да се изчислят всякак. Ние винаги ще гоним максимума. Италия и Швейцария са на много високо ниво, дори и Ирландия. Отбор, който също е граден във времето. Градим нов тим, дайте му време.

Момчетата дебютират в мач, в който печелят точка, емоцията е позитивна. Това вчера бе изключителна битка. Направиха дебюта си позитивен.

Аз призовавам да заявят младежите, че искат в мъжкия национален отбор чрез представянето си. Когато играят редовно в клубните си отбори, няма проблем да ги интегрираме. Всеки един, който ни вади окото, има възможност да се интегрира в мъжкия. Естествено пак с опитни."

Ясен Петров отправи похвали и към Ивайло Чочев, който се завърна в националния тим след близо две години пауза, когато в мач срещу Черна гора полузащитникът ни получи тежка травма.

Чочев е изключително позитивно момче, благодаря му за това, че се раздаде накрая, когато вече изнемогваше. Сигурен съм, че след 2-3 месеца ще е на още по-добро ниво. Пожелавам му да е жив и здрав и да стане един от опитните, които могат да помагат.

Накрая наставникът завърши с това, че целта е да се изгради един млад отбор, който да бъде необременен и да не изпитва страх срещу никой противник.

Целите са ни да направим един по-млад отбор, необременен, който иска да постига целите си. Такъв, който не се страхува от противника си. Вчера си бяхме на една истинска битка. На мен най-радостно ще ми е, ако мога да върна усмивките на хората. Вчера момчетата бяха доволни от себе си.

Ние не сме световни шампиони по футбол. Не сме пораженчески настроени, бъдещето ще покаже, ще видим другите отбори какво ще направят срещу Северна Ирландия. Ние се появяваме в момент, в който трябва да започнем от малкото позитиви. Много е лесно да излееш една кофа с негативизъм. Нали искаме да градим, подкрепяйте тогава", заяви селекционерът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От днес туроператорите могат да кандидатстват по втората фаза за държавна помощ
От днес туроператорите могат да кандидатстват по втората фаза за държавна помощ
Продължава „зеленият коридор“ за ваксиниране във ВМА и ИСУЛ
Продължава „зеленият коридор“ за ваксиниране във ВМА и ИСУЛ