НОВИНИ

Йоханес Хосфлот Клаебо и Лин Сван спечелиха спринтовете от Световната купа по ски-бягане

Норвежецът си осигури победа №76 за Световната купа

Йоханес Хосфлот Клаебо
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
08:18, 14.02.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Други
Слушай новината

Норвежката звезда в ски-бягането Йоханес Хосфлот Клаебо спечели победата пред французина Ришар Жуве по време на класическия спринт чрез елиминации в Канмор (Канада).

Трети остана Ерик Валнес (Норвегия). Времето на победителя е 3:01.29 минути във финала, изпреварил 0.47 Жуве. Третият остана на 0.61 секунди.

По този начин Kлаебо си осигури победа за Световната купа №76 и място на подиума №100. След победата във вторник, той вече изостава само на една точка от Валнес в общото класиране при спринтьорите в северните дисциплини.

В генералното класиране за Световната купа води Харалд Йостберг Амундсен (Норвегия) ) с 1919 точки, пред Ерик Валнес (Норвегия) с 1643. Клаебо е на 3-ата позиция с 1543. А в спринтa Валнес води със 755, пред Клебо със 754.

Клаебо и Жуве бяха в една и съща полуфинална серия и там също водеха битка до края, но тогава норвежкият фаворит се наложи с много малко – едва с 5 стотни от секундата. Сценарият на финалното бягане се разви по същия начин.

"Подразних се, когато видях ските на Ришар Жуве отляво. Помислих си „о, не, не отново“. Загубих същия финал в неделя, така че наистина исках да спечеля днес, каза Клаебо пред официалната страница на ФИС.

При жените Лин Сван (Швеция) беше тотално неудържима на финала. Тя не беше така категорична в първия кръг, а след това и на полуфинала. Но на финала не остави никакви надежди на преследвачките си Кристине Ставос Скистад (Норвегия) и Йона Сундлинг (Швеция). Двете се наредиха точно на 2.13 след Сван, чието време е 2:12.20 минути. Въпросните три ски-бегачки днес бяха в собствен клас и направиха дълга борба, която започна още от полуфиналите в Канмор.

Сван беше най-силна и взе шестата си победа за Световната купа за сезона. Второто място беше решено с фото-финиш и то отиде за норвежката. Начело за Световната купа остава Джеси Дигинс (САЩ) с 2103 точки, пред Лин Сван, която вече има 1843. Трета е също шведка – Фрида Карлсон с 1675.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът: Свети Трифон е връзката с предците ни, но любовта осмисля всичко
Президентът: Свети Трифон е връзката с предците ни, но любовта осмисля всичко
Ново заседание по делото "Дебора"
Ново заседание по делото "Дебора"