НОВИНИ

Йоханес Клаебо спечели старта на 20 км класически стил от Световната купа по ски-бягане в Лахти

Българинът Симеон Деянов остана на 50-о място

Йоханес Хосфлот Клаебо
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:07, 02.03.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Норвежката звезда в ски бягането Йоханес Хьосфлот Клаебо взе втората си поредна победа в Лахти, след като спечели и интервалния старт на 20 километра в класически стил от Световната купа в северните дисциплини.

Клаебо завърши с време 48:00.1 минути, като изпревари с 24 секунди Иво Нисканен (Финландия). Трети се нареди Мартин Льовстрьом Нюенген (Норвегия), чието време е 48:58.2 минути или изоставане на почти минута от победителя.

Българинът Симеон Деянов се представи много добре, но остана на 50-о място, най-вече заради криза в един участък от трасето. Времето на Деянов е 53:40.9 минути или изоставане с 5:40.8.

Това е истинска доминация на Клаебо. В първата част от дистанцията битката имаше някаква равностойност, но след като се преполови трасето, норвежецът изчезна напред като фантом, отбеляза легендарният коментатор на ТВ Viaplay Никлас Дирхауг.

Победата беше 17-а за Клаебо в класически старт в Световната купа. Повече имат само Владимир Смирнов (18), Гунде Сван (18) и Бьорн Дели (22). Иначе в цялата си кариера в Световната купа той има 78 успеха, а също така това е и 17-а победа за норвежки ски-бегач в последните 18 старта през сезона. Финландецът Перту Хюваринен е единственият, който успя да победи норвежците. Той спечели 10-те километра в Тоблах навръх Нова година.

Нищо не предполагаше подобен развой на състезанието, след като Клаебо започна сравнително спокойно и изостана на 9,8 секунди от лидера Ииво Нисканен след 3,4 километра. Картината се промени, когато той вдигна темпото и когато измина 9,1 километра беше направил преднина от 3,2 секунди.

Начело в класирането за Световната купа е Харалд Йостберг Амундсен (Норвегия), който има 2148 точки, след като днес се нареди на 6-о място. Втори е Клаебо с 1843 и увеличи малко преднината си над Ерик Валнес, който е 3-и с 1743. Валнес днес се нареди на 5-о място.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист и Шампион 2006 постигнаха победи в първенството на България по баскетбол за жени
Рилски спортист и Шампион 2006 постигнаха победи в първенството на България по баскетбол за жени
Александър Донски спечели титлата на двойки на турнир по тенис в Португалия
Александър Донски спечели титлата на двойки на турнир по тенис в Португалия