НОВИНИ

Започна подаването на документи за прием в гимназиите

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:18, 05.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Слушай новината

Започна подаването на документи за първото и второто класиране в профилираните и професионалните гимназии след седми клас. То ще продължи три дни и за трета поредна година е само по електронен път. Платформата на просветното министерство е отворена 24 часа в денонощието.

В столичното 29-то училище тази сутрин имаше доста родители и деца. Казват, че могат да попълнят документите и сами, но в училището се чувстват по-спокойни.

Подаването на документи започна днес и ще продължи три дни до 7 юли. Има няколко варианта. Родителят и детето сами могат да попълнят желаните паралелки от компютъра вкъщи. Могат да отидат в училището на детето и да получат помощ от учителите при попълването.

Могат да посетят и училище - гнездо и там учителите да попълнят документите, а родителят да се подпише, че е съгласен. Родители и деца могат да попълват и трият паралелки през следващите три дни, докато обаче не натиснат бутона "запиши". Тогава връщане назад няма.

Попълването на паралелки трябва да е съобразено с бала на детето. Ако то има по-нисък бал трябва да се напишат повече паралелки.

"Повече паралелки, просто да огледат целия списък и да изберат тези, в които биха пожелали да учат и нека да ги впишат всичките, системата позволява да бъдат вписани неограничен брой желания, биха могли да подредят и абсолютно всички паралелки от нашия план-прием", заяви Ваня Станчева, председател на Комисията по прием, РУО-София-град

Ако все пак ученикът не успее да се класира от първия път, той автоматично участва във второто класиране. Първото ще стане ясно на 13 юли, а второто - на 20 юли.

Очаква се тази година балът на седмокласниците в столицата да е по-висок. Но точно с колко ще стане ясно след първото класиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гарет Саутгейт: Готови сме да направим следващата крачка
Гарет Саутгейт: Готови сме да направим следващата крачка
Четирима българи ще атакуват 1/4-финалите на Европейското по бокс в Тбилиси
Четирима българи ще атакуват 1/4-финалите на Европейското по бокс в Тбилиси