НОВИНИ

Защо има толкова много подхлъзвания на „Уимбълдън“?

Анди Мъри
bnt avatar logo
от БНТ
10:17, 03.07.2021
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Уимбълдън се завърна след две години чакане. Турнирът беше единственият от Големия шлем, който беше отложен поради пандемията от коронавируса миналата година. Но редица тенисисти трудно намират отново най-добрата си форма на трева.

Серена Уилямс и съперникът на Роджър Федерер Адриан Манарино бяха принудени да се оттеглят след подхлъзване. Подобни падания претърпяха дори звездите Анди Мъри и Новак Джокович.

Но защо тази година подхлъзванията са толкова много?

Шампионът от Уимбълдън Новак Джокович, който няколко пъти пострада от това, предположи, че може би причината е, че не е свикнал с тази настилка към момента.

Професионалните тенисисти са принудени да се адаптират след две години без сезон на тревни кортове. След победата си над Кевин Андерсън, Джокович обяви: „Не мисля, че това се дължи на корта. Мисля, че фактът, че не съм играл на трева в продължение на две години, както и че идвам тук след няколко месеца на клей."

Но Нийл Стъбли, човекът, който отговаря за кортовете и състоянието на тревата на Уимбълдън, смята, че влажното време през последните седмици е изиграло своята роля.

„Винаги започваме турнирите с процент влага, която се намира в самото растение и почвата, това го запазва, за да могат кортовете да продължат да съществуват дълго време. Обикновено тревата се втвърдява. Само при двата основни корта, където покривът е затворен, се забавя процесът, за разлика от външните кортове“, сподели Стълби.

Роджър Федерер предложи, че затвореният покрив на Централния корт и корт номер 1 е направил настилката по-хлъзгава. „Тези първи два мача винаги са изключително трудни. Но винаги е било така“, сподели Федерер.

„За много тенисисти е изключително важно да се опазят в първите два кръга, защото тревата е по-хлъзгава и по-мека. Чувства се малко по-хлъзгав, може би заради покрива. Трябва да се придвижваме там много внимателно“, каза още швейцарецът.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчини: Заслужавахме победата, играчите бяха изключителни
Манчини: Заслужавахме победата, играчите бяха изключителни
Проф. Николай Витанов: 4 фактора пречат на делта варианта на COVID-19
Проф. Николай Витанов: 4 фактора пречат на делта варианта на COVID-19