НОВИНИ

Завърши космическият експеримент "Сириус-21": Руснаци и американци 8 месеца заедно в изолация

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:23, 04.07.2022
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

В Москва завърши международния космически експеримент "Сириус-21".

240 дни 6 души - от Русия, Съединените щати и Обединените арабски емирства живяха в пълна изолация, за да извършат виртуално пътешествие до Луната.

На 4 ноември 2021 година в Москва шестима доброволци влязоха в капсула на Института по биомедицински проблеми на Руската академия на науките, за да живеят 8 месеца в пълна изолация. Време, през което трябваше да разгадаят някои от тайните за достигане до Луната. Екипажът включва трима руснаци, двама американци и един гражданин на Обединените арабски емирства.

"Беше предизвикателство - емоционално, умствено, физическо, психологическо. Това не е нещо, което всеки може да направи. Но нашият екип се справи. Преминахме през възходи и падения и успешно завършихме и изпълнихме изследователската мисия", каза Ашли Ковалски, член на екипажа на "Сириус-21" от САЩ.

По време на мисията, екипажът е извършвал виртуални пътувания до Луната, операции за кацане на Луната, излизане на лунната повърхност в специални скафандри и управление на роувър.

"Не е далеч времето, когато ще овладеем най-близките небесни тела – Луната и Марс. И опитът, който получаваме тук заедно – като единен екип – ще помогне за изпълнението на мисията", каза Олег Блинов, командир на екипажа на "Сириус-21" от Русия.

Проектът е съвместен между Руския Институт по биомедицински проблеми и НАСА. Участват също Руската и Европейската, френската и германската космически агенции, Космическият център на Обединените арабски емирства, както и руски и международни изследователски институти и частни компании.

"Изправихме се пред това предизвикателство заедно – с уважение един към друг, с добро отношение един към друг, с общуване по между си. Учехме се един от друг. Доброто общуване е от важните компоненти за нашия успех", каза Уилям Браун, член на екипажа на"Сириус-21" от САЩ.

Членовете на екипажа не коментираха войната в Украйна. Не е ясно дали са разбрали за избухването ѝ. По време на мисията участниците в експеримента са можели да общуват с външния свят чрез имейли. Близки на американците изразиха притеснения, че през последните месеци съобщенията им на са стигали до тях.

Програмата "Сириус" продължава. След започването на войната в Украйна НАСА обяви, че ще стои встрани, за да не бъдат застрашени съвместните проекти с Русия. Следващият виртуален полет в Космоса ще стартира през юли 2023 година и ще продължи около 5 месеца. А до 2028 година са планирани още три международни експеримента.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха раннохристиянска църква в гората край село Свежен
Откриха раннохристиянска църква в гората край село Свежен
Румен Радев поздрави Джо Байдън по случай Деня на независимостта на САЩ
Румен Радев поздрави Джо Байдън по случай Деня на независимостта на САЩ