НОВИНИ

Зеленски пред Конгреса на САЩ: Украйна никога няма да се предаде

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
06:26, 22.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Справедлив мир с Русия изключва компромиси със суверенитета и териториалната цялост на Украйна, заяви украинският лидер Володимир Зеленски след разговори с американския президент Джо Байдън във Вашингтон. Домакинът обяви, че Съединените щати споделят същото виждане на Зеленски - за свободна, независима, просперираща и сигурна Украйна.

Джо Байдън обяви нов пакет военна помощ за Украйна в размер на един милиард и 850 милиона долара, включително системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът". Пакетът включва договори за доставка на боеприпаси, от които Украйна ще се нуждае през следващите месеци за своите артилерия, танкове и системи за залпов огън.

"Украйна може да пожъне успех на бойното поле с наша помощ, с помощ от европейските ни и други съюзници. Така ако и когато президентът Зеленски е готов да преговаря с руснаците, той ще може да бъде успешен и там, защото е победил на бойното поле", заяви Джо Байдън - президент на САЩ.

"Най-силният елемент от новия пакет военна помощ са ракетните системи "Пейтриът", посочи Володимир Зеленски.

"Това е важна стъпка към създаване на сигурно въздушно пространство над Украйна и единственият начин да лишим терористичната държава от възможността да нанася удари по нашия енергиен сектор, нашия народ и нашата инфраструктура", заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Джо Байдън отбеляза, че системите "Пейтриът" са чисто отбранителни и предпочита да не влизат в употреба, за което е нужно Русия да спре нападенията. Американският президент изрази увереност, че въпреки предстоящите промени в американския Конгрес след изборите през ноември, помощта за Украйна ще има двупартийна подкрепа.

Снимки: БГНЕС

Украйна е жива и рита, въпреки Русия, заяви Володимир Зеленски пред двете камари на Конгреса. Цел на речта му беше да убеди републиканците да продължат финансирането на отбраната на страната му.

"Украйна удържа позициите си и никога няма да се предаде", заяви Зеленски.

Американската помощ не е благотворителност, а инвестиция в глобалната сигурност, посочи Зеленски. Той подари на законодателите флаг, който е получил от един от защитниците на Бахмут.

Кремъл реагира с позиция, че доставката на системи Пейтриът за Украйна не допринася за уреждане на конфликта между Москва и Киев и няма да попречи на Русия да постигне своите цели. Говорителят Дмитрий Песков допълни, че няма признаци, че украинската страна е готова за мирни преговори, което доказвало, че Съединените щати водят прокси война с Русия "до последния украинец".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново правителство в Израел: Бенямин Нетаняху се връща на власт
Ново правителство в Израел: Бенямин Нетаняху се връща на власт
Църквата почита паметта на света Анастасия
Църквата почита паметта на света Анастасия