НОВИНИ

Живеем в свят, в който думата "война" се чува по-често от "мир", смята Надежда Нейнски

Тя гостува в подкаста на БНТ "Истината за..." с Надя Обретенова

живеем свят думата война чува често мир смята надежда нейнски
bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 25.02.2024
Чете се за: 06:05 мин.
По света
Слушай новината

"Живеем в свят, в който думата "война" се чува по-често от "мир"", казва Надежда Нейнски в подкаста на БНТ "Истината за..." с Надя Обретенова.

Отбелязвайки две години от инвазията на Русия в Украйна, Европа и Западният свят се нуждаят от дебат за душите, сърцата и умовете на хората. Това споделя дипломатът и бивш външен министър Надежда Нейнски.

"Това не е битка само за независима Украйна, това е битка за ценностите на един свят и за една цивилизация. Ако Русия успее да надделее над Украйна, това ще бъде поражение за НАТО".

По думите й Русия не би спряла само до Украйна, а Путин отдавна е заявил своите великоимперски амбиции. Надежда Нейнски вижда като проблем на Западния свят факта, че до войната в Украйна страните от НАТО не обръщаха внимание на политиката и заявките на Путин, дори когато той казваше, че се е "уморил от Запада".

"Той беше възприеман като един ексцентричен лидер, който може да бъде контролиран. И дори се появяваше по кориците на западните списания. Бившият външен министър задава въпроса: Как е възможно разузнаванията да проспят тази подготовка на Русия за войната, дори и при увеличения обем на производство на оръжия и военнизирането на руската икономика?".

По повод смъртта на Алексей Навални, Надежда Нейнски коментира, че опозиционният лидер даде пример за това как през личната саможертва могат да бъдат отстоявани принципи и ценности, каквито са свободата и демокрацията. За нея само човек, който истински вярва в това, може да се принесе в жертва.

"Навални показа каква нужда има демократичната общност в Русия от подкрепата на свободния свят".

Тя припомни, че Алексей Навални живя и се лекува в Германия след опита за отравяне.

"Той можеше да остане да живее там и пак да критикува режима, но знаеше, че за да настъпи истинска промяна на режима в Москва, той трябва да е там и да покаже през личната си саможертва пътя към свободата. Това е неговата цена за свободата."

Нейнски сравни стремежът на политиците Навални и Зеленски да бъдат близо да своя народ при изпитанията като опозиционната борба и войната. Тя припомни, че украинският президент в началото на войната е получил предложение да напусне Украйна, но той не го е сторил.

"Да си лидер не значи просто да спечелиш изборите и да те назначат на първо място. Това не е лидерство. Лидерство е когато поведеш хората и ги мотивираш, когато не те е страх тогава, когато тях ги е страх", убедена е Надежда Нейнски.

  • ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В РУСИЯ

снимки: БТА, БГНЕС

"В навечерието на президентските избори в Русия Путин се стреми да се освободи от всичките си опоненти и до този момент го прави доста успешно. Прогнозата е, че след като спечели новия си мандат, режимът ще стане още по-безкомпромисен", казва Надежда Нейнски.

За нея битката между светлината и мрака ще продължи и занапред.

"Въпросът е как реагира останалата част от света. Дали смята, че това не ги засяга или използва тази камбана върху съвестта, за да може да започне дебат със собствените си общества. Защото разликата със свободния и несвободния свят, е че дебатът може да бъде публичен".

  • ПРИ РОТАЦИЯТА Е НУЖНО КОАЛИЦИОННО СПОРАЗУМЕНИЕ

"Ако евроатлантическото мнозинство у нас не стане реформаторско, няма никакво значение, че е атлантическо", смята Надежда Нейнски.

А за да се извършат реформите, според нея, това мнозинство трябва да е стабилно.

снимки: БТА

"За да бъде стабилно едно мнозинство, то трябва да бъде скрепено не с договорки, не с меморандуми, не с телефонни разговори, а с договор, с документ. Меморандумът е намерение, той не е договор. Тоест винаги може да бъде нарушен", категорична е Нейнски.

Според нея решаването на политическата ситуация в момента трябва да стане с подписването на коалиционно споразумение, в което ясно да се разпише кой какви отговорности има и през какви хора ги реализира.

"Това коалиционно споразумение трябва да бъде закона за тази коалиция. Тогава ще е ясно и кой ще заеме поста на външен министър".

За да има ясна и последователна външна политика, трябва да има стабилна вътрешна, е позицията на Надежда Нейнски. Тя споделя мнението, че външният министър не трябва да пътува, за да създава контакти, а трябва да използва контактите си, за да провежда външна политика.

Чуйте целия разговор на Надя Обретенова с Надежда Нейнски в подкаста на БНТ "Истината за..."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гари Каспаров: Успехът на Путин в Украйна ще е начало на нова агресия
Гари Каспаров: Успехът на Путин в Украйна ще е начало на нова агресия
Марко Одермат направи седем от седем в гигантския слалом и спечели Световната купа
Марко Одермат направи седем от седем в гигантския слалом и спечели Световната купа