Интересна примамка са избрали в националния политехнически музей, за да ви убедят да отидете семейно в музея. Освен намалените цени за семейство, там днес можете да се срещнете и да говорите със специалистите, които са направили възможни космическите оранжерии.
- Националният политехнически музей е едно изключително място където може да се види, да се пипне, да се разбере как са се развивали технологиите през вековете, - каза репортерката Мария Чернева за експозицията. - Развитието на космическите технологии и подготовката на полет на човека до Марс е акцентът този април.
Вижте във видеото прякото включване на Мария Чернева в обедните новини "По света и у нас".
По веме на полетите в космоса се яде консервирана храна и на космонавтите им омръзва, споделя доц. Таня Иванова. Затова и отглеждането на зеленчуци на орбита предизвиква толкова голям интерес.
доц. Таня Иванова, специалист по космически оранжерии: Ние наистина се гордеем с това, че първи получихме репички в космоса. Ние разработихме автоматизирана космическа оранжерия, която успявяше да поддържа желаните от тях (космонавтите - бел. ред.) парамтри, в желаните от тях граници. Така че успяхме за пръв път да докажем, че и кореноплодни може да се развиват в космоса. Те, за съжаление, не бяха толкова големи и красиви, а с доста по-малки размери и с по-удължена форма, от сорта червени с бели опашчици, специално подбрани от нашите биолози от БАН.